Проект закону про Державний бюджет України на 2007 рік у частині місцевих бюджетів викликає занепокоєння у регіонах і ставить під загрозу саму систему самоврядування.

Жодних позитивних зрушень у проекті фінансового кошторису держави порівняно з нинішнім роком немає. На цьому наголошували учасники розширеного засідання Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за участю представників уряду, обласних та районних рад з усіх регіонів України, керівників міст.

За словами заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті держави у розробленому урядом законопроекті має зрости до 43,4 відсотка. Однак представники регіонів одностайно говорили: обсяги прогнозованих показників доходів місцевих бюджетів непродумано завищено. Багато цифр «натягнуто» штучно. З одного боку, органам місцевого самоврядування передано більше функцій і повноважень, приміром, фінансування місцевої міліції, формування тарифів на житлово-комунальні послуги, утримання бюджетних установ освіти, охорони здоров’я тощо. Проте коштів на здійснення цих повноважень фактично не дають. І органи місцевого самоврядування, щоб наповнити місцеві бюджети, змушені будуть мізкувати, що такого вигідного продати чи з кого щось зняти. Місцеві бюджети як і в попередні роки, зазначали учасники зібрання, знову перетворюються на каси з виплати зарплат. Частка заробітної плати у місцевих бюджетах в середньому становить майже 90 відсотків. А по деяких галузях, зокрема, культурі, зашкалює за 100 відсотків, особливо у маленьких містечках і селах. У багатьох місцевих бюджетах областей значно менше за потреби передбачено фінансування екологічних проблем, оплату праці працівникам органів місцевого самоврядування, багатьох соціальних програм. «Доти, доки не розпочнемо формування бюджету знизу догори, а не навпаки, жодних зрушень не буде, — вважає голова комітету Віктор Тихонов. — Намагаємося з панського плеча все поділити, щоб усім вистачило, але це практично неможливо. Місцеві бюджети мають заробляти на себе, сплачуючи відрахування до державного бюджету».

Пропозиції від представників органів місцевого самоврядування та народних депутатів України, котрі пролунали на засіданні комітету, буде систематизовано та враховано у процесі підготовки проекту закону про Держбюджет-2007.