Учора в Києві відбулася жалобна церемонія, приурочена 65-й річниці трагедії в Бабиному Яру. Вшанувати пам’ять загиблих тут зібралися представники понад 40 країн. З ініціативи Президента України Віктора Ющенка вони з’їхалися в столицю нашої країни на Міжнародний форум «Життя народу моєму!», мета якого — об’єднати глав урядів народів планети в протистоянні будь-яким проявам ксенофобії, антисемітизму і нацизму.

У церемонії, присвяченій пам’яті жертв Бабиного Яру, взяли участь Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, почесні зарубіжні гості.

Офіційні заходи розпочалися з відкриття виставки в Українському домі. Голова Верховної Ради Олександр Мороз, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, глави держав України, Ізраїлю, Чорногорії та Хорватії стали першими відвідувачами експозиції. Сотні свічок. Сотні фотографій. Скорботні обличчя живих і такі живі на портретах — ті, хто в ті дні так і не повернувся додому. У руках одного із гостей форуму стара листівка: «Усі жиди міста Києва і його околиць повинні з’явитися в понеділок 29 вересня 1941 року на 8-му годину ранку на розі Мельникової і Доктерівської вулиць (біля кладовищ). Узяти із собою документи, гроші та цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо. Хто з жидів не виконає цього розпорядження і його знайдуть в іншому місці, буде розстріляний». І вони йшли. Адже ніхто не знав, що на них чекає... Тільки в ці дні розстріляли 33 тисячі 771 єврея. А точну кількість усіх загиблих у Бабиному Яру досі не встановлено. На думку істориків, це понад 100 тисяч осіб. З них половина — неєвреї. «Представники всіх поколінь, і особливо молодь, мають усвідомити власну відповідальність за майбутнє нашої цивілізації», — заявив в інтерв’ю «Голосу України» колишній міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

Щороку в ці дні в Україні запалюють свічки. Але цього разу урочисті заходи під патронатом Президента дали змогу Києву зробити ще один крок на шляху подальшого становлення країни як цивілізованої та відповідальної. Віктор Ющенко заявив, що «час може зарубцювати наші рані, однак він не повинен стерти історію з нашої пам’яті». Тому, на переконання Президента України, головна мета форуму — щоб людство ще раз перечитало сторінку трагедії в Бабиному Яру. І вчора не тільки згадували, а і нагадували. Нагадували, щоб застерегти.