Фундамент розвитку — наукові ідеї

Народний депутат України Олександр Фельдман ініціював створення проекту «Банк ідей» і нагородив стипендіями харківських учених.

Стипендіальна програма для вчених була започаткована парламентарієм та радою засновників концерну «АВЕК» у 2005 році. Претенденти на її одержання висувалися громадською радою стипендіальної програми, до складу якої увійшли провідні харківські науковці в галузі природничих наук. У нинішньому році стипендіатами і лауреатами премій стали 16 учених Харківщини.

«Наша держава, щоб гідно конкурувати з розвиненими країнами, протягом короткого часу повинна здійснити якісний організаційний, виробничий, ринковий і фінансовий стрибок, — сказав О. Фельдман в інтерв’ю «Голосу України». — Основним фундаментом для цього, — заявив народний депутат, — послужить наука».

«Банк ідей» — це база даних, до якої кожен харків’янин зможе відправити свої ідеї за тематичними напрямами: пам’ятки міста, соціальні інвестиції, бізнес-партнерство. Кращі проекти будуть затверджуватися громадською радою і рекомендуватися для подальшої спільної реалізації з обов’язковим зазначенням автора ідеї та преміюванням найталановитіших з них.

Півроку надій та ілюзій

На Придесенні вщухли політичні пристрасті. Про це йшлося на «круглому столі» на тему: «Чернігівщина після виборів: півроку надій, ілюзій, надбань та розчарувань», в якому взяв участь народний депутат Володимир Ткаченко. Депутати обласної та місцевих рад разом з ним проаналізували ефективність роботи новообраних рад, їх перші досягнення і невдачі.

Нині головні зусилля представників різних політичних сил, попри певні амбіції лідерів та наявні локальні інтрижки, констатували учасники заходу, спрямовані на вирішення злободенних проблем сьогодення, поліпшення життя людей.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Боротьба повноважень

Під час чергової сесії Херсонської облради у залі був аншлаг — представники ЗМІ очікували, що депутатський корпус оголосить недовіру голові ОДА Борису Силенкову. «Я жодного разу не сказав, що треба змінити голову облдержадміністрації, а хтось робить зі стосунків між двома гілками влади конфлікт», — зазначив голова Херсонської облради Володимир Демьохін у відповідь на пікети, що стояли під вікнами «білого дому».

Борис Силенков заявив, що не повинен звітувати перед депутатами, і це підтвердив суд, де голова ОДА з’ясовував питання звітності.

А депутати вважають, що мають право запитати у виконавчої влади, як вона виконує делеговані повноваження. До речі, саме у цей час проходила селекторна нарада з керівником секретаріату Президента Віктором Балогою. Його питання було цілком конкретним: коли припиниться протистояння між головами? Відповідати довелося заступнику голови ОДА Володимиру Буряченку: «Триває процес пошуку порозуміння між гілками влади, який не затягнеться надовго».

Алла БРУСИЛОВА.

Закон — за іншу команду

«Голови ОДА є командою Президента. Це повинні знати й пам’ятати всі», — наголосив на проведеній днями селекторній нараді з керівництвом ОДА глава секретаріату Президента Віктор Балога.

Однак незайвим буде наголосити, що пан Балога, у свою чергу, повинен знати і пам’ятати Конституцію та закони України. Адже факт призначення голови облдержадміністрації Президентом ще не переводить його автоматично до «команди Президента». Стаття 118 Конституції України визначає, що обласні державні адміністрації здійснюють в областях виконавчу владу. Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади. В Україні вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет Міністрів. Президент за Конституцією визначений главою держави і до виконавчої влади має досить опосередковане відношення. Крім цього, Закон України «Про місцеві державні адміністрації» та Конституція України чітко розмежовують відносини місцевих держадміністрацій з Президентом і Кабміном. Так, місцеві державні адміністрації та їх голови під час здійснення своїх повноважень відповідальні перед Президентом України, а перед Кабінетом Міністром не тільки відповідальні, а й підзвітні та підконтрольні йому. Водночас не варто забувати, що держадміністрації також здійснюють повноваження місцевого самоврядування, делеговані їм відповідними радами, і за виконання цих повноважень відповідають перед радами, які їм делегували ці повноваження. То до чиєї команди мають належати голови ОДА — це питання. Тому, хто грає в чиїй команді і в яку гру, то тема окремої розмови.