Реформування українського законодавства про прокуратуру обговорили на зустрічі Голова Верховної Ради України Олександр Мороз та голова експертної групи Інституту Монте-Карло з міжнародних досліджень, колишній генеральний секретар Ради Європи Вальтер Швіммер.

Глава українського парламенту назвав «дуже корисною» увагу з боку європейських інституцій до українського законодавства, зокрема, щодо роботи органів прокуратури. «Це відображає стурбованість ПАРЄ статусом і функціями прокуратури в Україні», — сказав О. Мороз.

Серед першочергових реформ В. Швіммер відзначив внесення змін до законодавства про систему роботи прокуратури в Україні, що відповідатимуть європейським стандартам.

«Віднесення незалежної прокуратури до судової гілки влади — це позитивний крок», — сказав, у свою чергу, О. Мороз. І повідомив, що питання про функції прокуратури він також обговорював під час зустрічі з Президентом. На думку глави українського парламенту, доцільно законодавчо врегулювати деякі моменти роботи органів прокуратури, спираючись на чинні норми Конституції. І такі закони, вважає О. Мороз, можна було б ухвалити упродовж півроку. «Це була б і відповідь на вимоги європейських інституцій щодо приведення вітчизняного законодавства до європейських стандартів», — сказав він.

Олександра КУЧЕРЯВА.

«Формування широкої коаліції буде тестом на демократичність нашого суспільства», — заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час учорашньої зустрічі з віце-президентом німецького бундестагу Петрою Пау. Глава українського парламенту повідомив, що на сьогодні проводяться переговори із фракцією «Наша Україна» про розширення коаліції.

Глава українського парламенту подякував пані Пау за те, що вона прибула до нашої країни для участі у заходах, присвячених 65-м роковинам трагедії Бабиного Яру. Віце-президент німецького бундестагу зазначила, що для неї було дуже важливим взяти участь у цих заходах. У Німеччині роковини трагедії Бабиного Яру сприймають, за її словами, як трагічну подію. «В Україні і Німеччині, — наголосила вона, — схожі пам’ятники: в Берліні — пам’ятник Голокосту, в Україні — Меморіал у Бабиному Яру».

Наталя ЯРЕМЕНКО.

* * *

Євроінтеграційні устремління нашої держави, співпрацю в рамках україно-польсько-литовської міжпарламентської асамблеї обговорив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час зустрічі із заступником Голови Сейму Литовської Республіки Відасом Гядвіласом.