Голова Верховної Ради України Олександр Мороз відвідав державне підприємство Київський авіаційний завод «Авіант» і АНТК імені О. Антонова, де ознайомився із складанням перших серійних літаків АН-148 та будівництвом літаків АН-70, проблемами та перспективами унікального вітчизняного авіакомплексу.

У цехах вирує робота — підприємство уклало угоду про постачання семи літаків АН-148 для Казахстану. Складання та випробування двох перших літаків цього типу планують завершити до кінця нинішнього року. Ще два літаки виготовляють на «Авіанті» на державне замовлення.

Глава парламенту Олександр Мороз разом із міністром транспорту Миколою Рудьковським вирішили відвідати провідний вітчизняний авіакомплекс не випадково. Адже, як наголосив О. Мороз, йдеться про необхідність розвитку авіабудівної галузі загалом і збереження цього унікального виробництва зокрема. Голова Верховної Ради зазначив, що керівництво і наукового комплексу, і заводу загалом бачать свою перспективу, налагодили співпрацю з іншими підприємствами, у тому числі й з інших країн, а їхні пропозиції стосовно підтримки з боку держави цілком слушні. Йдеться про виділення відповідних коштів під час прийняття бюджету, що стане гарантією збереження трудового колективу.

А міністр транспорту М. Рудьковський додав: цьогоріч у грудні має бути завершено сертифікацію літака Ан-148 і вже з наступного року може розпочатися його серійне виробництво. В Україні могли б випускати за рік і 20—30 літаків, уже сьогодні є значний попит на цей літак на російському, азійському, східно- і навіть західно-європейському ринках.

Перспективною справою вважає підтримку таких виробництв і Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Адже виділена з держбюджету державна підтримка потім перетвориться на значний прибуток, а отже, і відрахування до бюджету. «Акцент на розвиток власної економіки цілком виправданий і в перспективі знімає дуже багато проблем, зокрема і соціальних», — зауважив він.

Під час відвідин Київського виробничого авіаційного об’єднання «Авіант» глава парламенту прокоментував і поточні політичні події. Зокрема, стосовно офіційного створення у парламенті опозиційного депутатського об’єднання, О. Мороз зазначив: опозиція або є, або немає, незалежно від того, чи є закон про опозицію.

О. Мороз також застеріг від розгортання конфлікту між гілками влади. За його словами, і глава парламенту, і Президент, і прем’єр «налаштовані на уникнення конфліктів». А ініціаторами певних скандалів, на погляд Голови Верховної Ради, є ті люди, які не хочуть стабільності влади та реалізації надалі політичної реформи, а прагнуть повернення до авторитарного режиму. «Але нічого з цього не вийде», — переконаний О. Мороз. А після прийняття закону про Кабінет Міністрів, вважає він, усі суперечності відпадуть самі по собі.

Олександр Мороз також заявив, що він — «прибічник прискорення створення широкої коаліції, так само, як і Президент». З цього приводу він мав розмову з Віктором Ющенком і вважає: «Що швидше це буде зроблено, то краще».