Що день грядущий нам готує? Цим запитанням нині переймаються і громадяни, і політики. Минулий тиждень дав чимало поживи для роздумів. І не тільки спалахом протистояння між секретаріатом глави держави і секретаріатом Кабінету Міністрів. Не безхмарними стають відносини і в таборі антикризової коаліції. Схоже, період затишшя минає, і не можна виключати поглиблення тріщин. Особливо з огляду на неминуче підвищення цін і тарифів у житлово-комунальній сфері.

Коли немає аргументів

Звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів поставив крапку у брудній грі, яку затіяли деякі політики одразу після обрання керівництва парламенту. Напевне, не варто нагадувати, про що йдеться, тим більше що минулої суботи «Голос України» докладно проінформував читачів про пленарне засідання, на якому слухали звіт.

Одначе не думаю, що це була остання спроба з допомогою безпідставних звинувачень і шантажу переломити ситуацію на свою користь. Немає сумніву, що атаки, зокрема і з використанням брудних технологій, на керівництво Верховної Ради триватимуть і надалі. Зокрема, такий висновок підтверджують слова одного з лідерів опозиціонерів на одному з телеканалів у вихідні.

І варто зауважити: проблема полягає не тільки у використанні брудних прийомів, а й у відповідальності політиків та засобів масової інформації. Скажімо, народний обранець не несе відповідальності за інформацію, оприлюднену з трибуни у сесійній залі. У свою чергу, не несуть відповідальності за неправдиву інформацію й наші колеги, якщо вони процитували виступ народного депутата. З другого боку, за браку аргументів політик починає посилатися на ЗМІ, а ті —на його виступ з парламентської трибуни. І починається біг по колу. Потерпає репутація тих, кого в чомусь підозрюють або звинувачують. Понад те, у громадян доволі часто побутує думка: диму без вогню не буває.

Такими технологіями і користуються, на жаль, деякі політики, щоб досягти своєї мети. Напевне, користуватимуться й надалі, доки не вдасться виробити в суспільстві законодавчі та моральні запобіжники спробам дискредитації. А тому можна не сумніватися: такі технології використовуватимуть ще досить довго. Зокрема, під час критичних кризових ситуацій.

Коаліція є. Але...

«Війна» секретаріатів глави держави і Кабінету Міністрів — міна сповільненої дії під майбутню широку коаліцію.

Розгляд проекту державного бюджету на 2007 рік став першим випробуванням для антикризової коаліції. Поки що камені спотикання вдалося обійти. Однак, схоже, «гострі кути» у відносинах у таборі більшості починають вилазити назовні.

Зокрема, керівник фракції соціалістів Василь Цушко не приховує, що засилля «донецьких» на відповідальних постах не до вподоби СПУ. Зокрема, в неділю на одному з телеканалів він не виключив того, що після створення широкої коаліції буде розглянуто і кадрові питання. Бо, на його думку, більшість узяла на себе спільну відповідальність, одначе домінування у виконавчій владі представників однієї політичної сили не дає змоги реалізовувати програмні принципи тих партій, які увійшли чи ввійдуть до коаліції. Василь Цушко вважає, що під час кадрових призначень треба застосувати квотний принцип відповідно до відсотку голосів, набраних на парламентських виборах.

Зрозуміло, говорити про те, що антикризова коаліція переживає кризу, зарано. Проте кадрове питання може похитнути досягнуті домовленості. Тим паче що соціально-економічна ситуація, імовірно, загостриться навесні. Особливо з огляду на те, що росіяни, попри запевнення міністра ПЕК Юрія Бойка, в ціні на газ на поступки йти не збираються.

Саме тому робота над проектом бюджету наступного року і стане моментом істини і для більшості, і для опозиції.