У поліській глибинці — райцентрі Рокитне — споруджується новий завод з виробництва скла

Між іншим, досвід скловиробництва у цьому містечку багатющий, адже «старому» заводу більш як сто вісім років. Тому не дивно, що з підприємством, яке має статус відкритого акціонерного товариства, охоче співпрацюють, замовляючи ексклюзивну склотару, такі відомі компанії, як «Оболонь», «Гетьман», «Таврія», «Олімп», «5 капель», «Шустов», «Мягков», «Коблево», «Одеський коньячний завод» та інші.

Партнери задоволені плідним співробітництвом з рокитнівськими склоробами, а тому обсяги замовлень на нову склотару з кожним роком збільшуються. До того ж прагнуть співпрацювати з ВАТ «Рокитнівський скляний завод» й інші вітчизняні та зарубіжні виробники. Але, на жаль, потужності заводу, який хоч і пройшов модернізацію, не дають можливості розширювати перелік ділових партнерів, тобто попит на рокитнівську склотару перевищує пропозицію.

— Саме це, а також жорстка конкуренція на ринку склотари й спонукали нас до розширення виробництва. Але не шляхом чергової реконструкції уже наявних цехів, де новітнє обладнання вже не вписується у рамки старих стін, а шляхом будівництва нового сучасного заводу, — розповідає голова правління ВАТ депутат Рівненської обласної ради Григорій Мініч. — Для реалізації проекту, який почали власним коштом, потрібно було залучити інвестора. Внаслідок перемовин один із західних банків надав довгострокову позику у сумі 26 мільйонів євро. Вагомий кредит надало і ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України».

Відтак на новому майданчику підприємства у межах гектара закипіла робота зі спорудження нового заводу. Терміни жорсткі — трохи більше року. Але, знаючи організаторські здібності керівника підприємства Григорія Мініча, уміння економічно мислити, прораховувати перспективу на кілька кроків наперед, можна не сумніватися, що в намічені терміни (а це кінець першого кварталу наступного року) новий завод буде введено в експлуатацію. А вже зараз практично готовий складальний цех, вимальовуються контури цеху склотари — основного цеху виробництва. Будівельників змінюють фахівці з Чехії, які монтують обладнання.

— Загалом одна скловарна піч нового заводу дасть змогу випускати стільки склотари, скільки на нині діючому заводі випускають три, — розповідає Григорій Мініч. — До того ж нове виробництво буде практично безвідходним — зворотний склобій, що утворюється під час зупинки і налагодження склоформуючих машин та контролю якості склотари, повторно використовуватиметься у виробництві; екологічнішим, оскільки передбачає замкнутий цикл водоспоживання, тож викидів у річку не буде. А головне — споживання газу (що дуже актуально в умовах зростання цін на енергоносії) на новому заводі знизиться на 30 відсотків. Та й умови праці для самих склоробів на новому заводі будуть набагато комфортнішими, ніж у старих цехах.

— Влада дуже зацікавлена у своєчасному введенні нового заводу на ВАТ «Рокитнівський скляний завод». І не лише тому, що тут буде створено близько трьохсот нових робочих місць, а ще й тому, що саме це підприємство у Рокитнівському районі є бюджетоутворюючим, — каже заступник голови Рівненської облдержадміністрації Володимир Новак. — Воно дає 80 відсотків промислової продукції Рокитнівського району, а половина районного бюджету формується за рахунок усіх видів платежів, що їх сплачує місцевий склозавод.

Рівненська область.