...на житлово-комунальні послуги. А не в 3,4 раза, як заявляла в серпні Київська міськдержадміністрація. Про це на брифінгу повідомив в. о. заступника голови КМДА Олександр Притика. Він також повідомив, що адміністрація вивчає можливість підвищення тарифів на послуги, зокрема, квартплату та утримання будинків і прибудинкових територій для приватних квартир, з 1 жовтня. «Ми прораховували, що це буде не в три рази, а, напевно, в два... орієнтовно», — сказав пан Притика. І начальник головного управління цінової політики Василь Яструбинський теж пропонує запровадити нові тарифи з 1 жовтня. Адже, за його словами, затримка з цим для міського бюджету обернеться компенсаційними виплатами лише за газ і електроенергію щонайменше 5 млн. грн. щодня.

Міський голова Леонід Черновецький теж піклується про киян, обіцяючи запровадити власне ноу-хау, — начебто диференційований підхід: більше платитимуть багатії, а тих, хто живе чесно на зарплату, підвищення не зачепить. Днями він на столичному телевізійному каналі мало не божився, що тарифів для киян не підвищував.

Потік суперечливої інформації від чиновників усіх рангів напускає дедалі більше туману в комунальній сфері. Наші керівники спроможні дійти згоди у питанні зростання тарифів на комунальні послуги? Якою буде зрештою квартирна плата, що її батьки міста трохи більш як місяць тому обіцяли підвищити в 3,4 разу? Тепер представники КМДА пояснюють, ніби така пропозиція надійшла від підприємств, які надають житлово-комунальні послуги. Саме вони включили до квартплати вартість енергоносіїв, послуг для власної рентабельності, засобів на інвестиційні програми з ремонту та реконструкції житлокомгосподарства. Але КМДА начебто не задовольнятиме ці розрахунки в повному обсязі, а залишить тільки подорожчання, пов’язане з паливною складовою і компенсацією втрат.

Нині йдеться про те, що тарифи «орієнтовно» зростуть удвічі. Чи в скільки? Столичні чиновники запевняють: остаточну дату запровадження нових тарифів, як і самі тарифи, оприлюднять після громадських слухань, коли вони спробують переконати городян, що підвищення — життєво необхідний захід. А найбільше — що киянам це буде не боляче.