Відносини України та Європейського союзу і впровадження плану дій «Україна—ЄС» обговорено на зустрічі голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Віталія Шибка та голови директорату Європейської комісії з питань країн Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії Юго Мінгареллі.

Єврокомісар зазначив, що після набуття чинності змінами до Конституції України, коли Верховна Рада почала відігравати особливу роль у житті нашої держави, дуже важливо встановити міцні відносини ЄС та українського парламенту для посилення співпраці. «Стратегічні цілі — наблизити Україну до структур ЄС», — сказав Ю. Мінгареллі, наголосивши на потребі посилювати політичний діалог, особливо у сферах демократії, верховенства права, боротьби з корупцією, прав нацменшин, свободи ЗМІ. До того ж, зауважив високий гість, реалії сьогодення вимагають спільного підходу України та ЄС до розв’язання конфліктів у Придністров’ї, Південній Осетії та Абхазії. Юго Мінгареллі запевнив Віталія Шибка, що сусіди також зацікавлені сприяти інтеграції української економіки в економіку ЄС. Однак, щоб забезпечити таку співпрацю, потрібні певні передумови — Україна має приєднатися до СОТ. І тоді Україну, зауважив представник ЄС, сприйматимуть як країну, передбачувану для іноземних інвесторів, а вітчизняним підприємствам буде простіше налагоджувати міжнародну торгівельну співпрацю. Ю. Мінгареллі також зазначив, що якомога швидше прийняття Верховною Радою низки законопроектів, які є передумовою вступу України до СОТ, дасть змогу розпочати переговори з укладання нової угоди з метою інтеграції України до ЄС. На думку голови директорату, у новій угоді можуть з’явитися нові розділи, зокрема, про співпрацю в енергетичній сфері, боротьбі проти організованої злочинності, торгівлі людьми та незаконного обігу наркотиків, управлінні кордонами та міграційними потоками.

У свою чергу, голова комітету наголосив, що питання євроінтеграції є одним з основних для українського парламенту. Однак серед політиків, зауважив В. Шибко, досі існує дискусія з подальшого поглиблення співпраці з ЄС. За його словами, ніхто не відкидає необхідності інтеграції, проте багато політиків вважають за потрібне викласти в новій рамковій угоді кінцеву мету — зону вільної торгівлі, можливість набуття Україною асоційованого членства в ЄС. Голова комітету поінформував про роботу, яку проводять спільно український парламент та уряд на шляху вступу до СОТ. Зокрема, Верховна Рада має ухвалити 21 закон, а у жовтні відбудуться парламентські слухання з цього питання.