19 вересня 2006 року Верховна Рада України ухвалила постанову щодо позиції Прем’єр-міністра України на засіданні комісії «Україна—НАТО». На думку фракції, вказана постанова не лише суперечить положенням Універсалу національної єдності, який був підписаний лідерами блоку «Наша Україна», Партії регіонів, Соціалістичної та Комуністичної партій, а й грубо порушує Конституцію та чинне законодавство.

Конституцією України передбачено, що засади зовнішньої та внутрішньої політики визначаються парламентом, а керівництво зовнішньополітичною діяльністю здійснює Президент України.

Верховна Рада України в червні 2003 року визначила у Законі України «Про основи національної безпеки України» як основу зовнішньополітичної стратегії держави «Забезпечення повноправної участі України в загальноєвропейській та регіональних системах колективної безпеки, набуття членства в ... Організації Північноатлантичного договору». До речі, за цей закон у парламенті попереднього скликання майже в повному складі проголосувала і фракція Партії регіонів.

Президент України Віктор Ющенко не раз наголошував, що вступ до НАТО є стратегічною метою України. Відповідні директиви надавалися Міністерству закордонних справ України на переговорах з керівництвом альянсу.

Ми звертаємо увагу, що обов’язковість проведення референдуму стосовно вступу до НАТО не передбачена жодним законодавчим актом, а є предметом політичних домовленостей, закріплених в Універсалі національної єдності. «Наша Україна» заявляє, що ми не виступаємо проти проведення такого референдуму. Однак, як і передбачено Універсалом національної єдності, він повинен відбутися лише після виконання всіх необхідних процедур, у тому числі і Плану дій щодо набуття членства в НАТО.

З огляду на вищевикладене ми закликаємо провести термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому розглянути питання виконання Закону України «Про основи національної безпеки» та визначитися стосовно подальших дій щодо приєднання України до Плану дій з набуття членства в Організації Північноатлантичного договору.

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ.