Ранкове засідання 22 вересня

У парламенті прозвітувала тимчасова слідча комісія з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів України. Цю комісію було створено після того, як народний депутат від фракції БЮТ Олег Ляшко з парламентської трибуни заявив, що у Верховній Раді відбувся «широкомасштабний підкуп»: начебто депутати від Партії регіонів заплатили понад 300 млн. доларів депутатам-соціалістам, внаслідок чого було розвалено коаліцію демократичних сил, створено антикризову коаліцію, а главою парламенту обрано Олександра Мороза. О. Ляшко посилався на опубліковану в одному з інтернет-видань роздруківку начебто телефонних розмов нинішнього віце-прем’єра з питань ПЕК, на той час депутата від фракції Партії регіонів, Андрія Клюєва з депутатом-соціалістом Миколою Рудьковським. Проте, як повідомив голова ТСК Віктор Борщевський (фракція КПУ), Олег Ляшко не надав комісії жодних підтверджень цих звинувачень.

За словами В. Борщевського, О. Ляшко передав ТСК лише аудіокасету з чітко помітними фізичними ушкодженнями, непридатну для прослуховування. Тому тимчасова слідча комісія прийняла рішення, що надані депутатом О. Ляшком предмети не можна вважати за докази у справі підкупу народних депутатів України. А звинувачення, оприлюднені народним депутатом, є безпідставними і бездоказовими. «Тимчасова слідча комісія вбачає у діях народного депутата України Олега Ляшка ознаки політичної провокації», — заявив Віктор Борщевський. А щодо справи про звинувачення у підкупі народних депутатів, оприлюднені лідеркою БЮТ Юлією Тимошенко, за словами голови ТСК, ведеться розслідування, про результати якого Верховну Раду буде поінформовано пізніше.

Під час обговорення цього питання лідерка БЮТ Юлія Тимошенко вже вкотре заявила, що у сесійній залі панує «вопіюща корупція» і «диктат більшості», що висновки комісії є необ’єктивними, оскільки у її складі лише кілька представників опозиції. Натомість депутат від фракції Партії регіонів Олена Лукаш повідомила, що у Печерському народному суді Києва нині тривають судові слухання у справі про розповсюдження неправдивої інформації стосовно Андрія Клюєва, однак депутат Олег Ляшко не з’являється на судові засідання. «Якщо диктатура більшості полягає в тому, щоб вимагати об’єктивні дані та докази, то нехай буде така диктатура закону», — сказала депутат. Після цього знову взяла репліку Юлія Тимошенко і заявила: очолювана нею політична сила подає судовий позов на неправдиві дані, які розповсюдив Прем’єр-міністр Віктор Янукович у Луганську, ніби уряд Ю. Тимошенко призвів до зростання цін на газ і житлово-комунальні послуги.

Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Олександр Мороз запевнив, що склад ТСК було сформовано на основі Регламенту за пропорційним принципом представництва. А звинувачувати ТСК у необ’єктивності — все одно, що плювати у колодязь. О. Мороз наголосив, що жодних доказів оприлюднених звинувачень не було надано. І у нього особисто немає жодної потреби виправдовуватися. «Я життям своїм клянусь: ні я, ні фракція не має жодних залежностей, які було сформульовано авторами фальшивки», — заявив глава парламенту.

244 голосами депутати проголосували за постанову Верховної Ради, якою звіт ТСК взято до відома.

Парламент ухвалив у новій редакції закон про внесення змін до статті 9 Закону «Про ціни та ціноутворення, стосовно відшкодування з місцевих бюджетів коштів підприємствам, які надають житлово-комунальні послуги».

На початку пленарного засідання народні обранці вітали з днем народження народного депутата з фракції «Наша Україна» Рефата Чубарова. А головуючий Олександр Мороз оголосив про входження новообраних народних депутатів Олексія Козаченка та Володимира Шкляра до фракції «Наша Україна».