Вечірнє засідання 21 вересня

Законодавці піднесли приємний подарунок до близького свята освітян. Якщо досі у нас звання народного мали артисти, архітектори і художники, то віднині такої честі держава удостоюватиме і найкращих учителів. Це передбачено внесеними змінами до Закону «Про державні нагороди». Окрім того, встановлено Державні премії України в галузі освіти.

Дружно, конституційною більшістю, парламентарії підтримали зауваження Президента України до низки прийнятих раніше парламентом законодавчих актів. Зокрема, про оскарження неправильностей у списках виборців, про управління об’єктами державної власності.

Парламентарії повернулися до гарячої теми — убивства журналіста Г. Гонгадзе та розслідування відповідної кримінальної справи, про що доповідав керівник парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович. Зважаючи на великий політичний резонанс цього злочину у суспільств, і враховуючи непоодинокі факти злочинних дій проти представників засобів масової інформації, які залишилися досі нерозкритими, парламент створив тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для розслідування обставин і причин загибелі журналіста Г. Гонгадзе та з’ясування причин зволікання у розслідуванні кримінальної справи. У постанові вказано Генпрокуратурі, СБУ й МВС забезпечити додержання законів про статус народного депутата України, про комітети Верховної Ради, про державну таємницю з приводу доступу членів тимчасової слідчої комісії до інформації, матеріалів та документів, що стосуються предмету діяльності тимчасової слідчої комісії.

Комісії дозволено працювати рік з часу прийняття постанови. Що їй вдасться — знатимемо не пізніше трьох місяців, упродовж яких вона мусить прозвітувати про зроблене. Зауважу лишень, що окрім кількох депутатів — вихідців із силових відомств, до її складу включено екс-міністра юстиції Сергія Головатого та відомих у суддівському корпусі Миколу Замковенка і Володимира Мойсика, якому і доручено очолити комісію.

Парламентарії внесли зміни до статті 258 Кримінального кодексу України, обрали і звільнили групу суддів судустанов різних рівнів. Схвалено плани проведення днів урядів.

На доопрацювання відправлено запропоновані зміни до закону про держбюджет з приводу підтримки виробництва продукції тваринництва. Чимало законопроектів сесійна зала відхилила.

Соломонове рішення довелося приймати з приводу проекту постанови Верховної Ради про погодження місця розташування об’єктів та зміни цільового використання земельної ділянки (доповідач — член фракції Партії регіонів Валерій Бевзенко). Йшлося про відведення особливо цінних земель для бізнесових справ, зокрема, нафтомагнатам. Цією справою найвищому законодавчому органу довелося займатися вперше, адже раніше це була прерогатива органів влади на місцях. Парламентарії (Олег Ляшко, Степан Бульба, Микола Оніщук, Володимир Яворівський) застерігали колег від поспішливого рішення, вказували на необхідність ретельно перевірити усі моменти цієї делікатної справи, адже йдеться про український чорнозем. Вирішили погодитися лише на відведення ділянки для будівництва автодороги Львів—Броди.