Донеччина сумує за гірниками, які загинули внаслідок аварії на шахті імені Засядька.

Четвер і п’ятниця в області стали днями жалоби. За фатальним збігом, кількість жертв трагедії на шахті імені Засядька дорівнює 13. У загиблих залишилося 16 дітей, шестеро з яких — неповнолітні. Понад 60 шахтарів потребують медичної допомоги. Попередні висновки про причини смерті: отруєння рудниковим газом.

Прохідник Валентин Кравченко — один із тих, кому пощастило вийти на поверхню живим. Тепер разом з товаришами він перебуває в обласній лікарні професійних захворювань.

— Був удар у спину. Я впав, — пригадує гірник. — Накрило одразу, наче ковдрою. Немає чим дихати. Знепритомнів. Але я молодий, міцний, отямився найперший. Пилюка стояла. Всі наші навкруги лежать. Я почав волати: «Допоможіть, усім встати!» Підняв одного, по щоках б’ю, а він очима повів і назад упав... Страшно було! Чомусь чекав вогню: ось зараз, думаю, згорю. А виявилося — просто задихнувся. Намацав саморятувальник — ввімкнувся. Думаю, поки живий, треба вибиратися. І пішов, як тепер розумію, у шоковому стані. Але на свіжий струмінь вийшов сам.

Перше, що зробив Валентин Кравченко після виходу на поверхню, — зателефонував дружині. Коли вона почула про аварію, то вмовляла себе триматися й не панікувати до опів на десяту ранку. До цього часу, за її розрахунками, чоловік мав виїхати на-гора. А ті з родичів, хто не дочекався звістки від рідних, збиралися на площі перед адміністративною будівлею шахти. Новини зустрічали зі сльозами і надією.

Урядова комісія з розслідування причин аварії на чолі з віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим у середу висунула версію причини аварії — раптовий викид метану. Цей газ не має запаху чи кольору, а тому люди, котрі перебували безпосередньо в зоні аварії, могли й не відчути небезпеки і не встигли скористатися саморятувальником, пояснив голова комісії. Стосовно апаратури, яка мала сповістити про підвищення концентрації метану, то вона, запевнив урядовець, спрацювала.

— Те, що на шахті приділяється багато уваги безпеці праці, — факт, — заявив журналістам віце-прем’єр. — Найсучасніша техніка, яка виробляється у нас і за кордоном, впроваджена на цій шахті і була безпосередньо в лаві. Можливо, через це і стався лише викид метану, а не вибух чи пожежа. У цих випадках могло бути набагато важче і жертв було б більше.

За словами голови комісії, лава, де сталася аварія, готувалася до пуску: його було призначено на п’ятницю. Робітники налагоджували обладнання і пробували видобувати вугілля. «За попереднім аналізом, усе обладнання і апаратура функціонували в нормальному режимі, — сказав А. Клюєв. — Щойно стався викид газу, одразу спрацював аварійний захист, відключилася електроенергія».

Однак реальна картина стане зрозумілою лише після того, як місце аварії детально обстежать експерти. Тривалий час вони не могли спуститися до шахти через високу загазованість виробок.

Андрій Клюєв пообіцяв, що родини загиблих отримають належну державну допомогу, для чого уряд уже виділив 1,5 мільйона гривень. Держава також надасть усе необхідне для лікування потерпілих. Як розповів «Голосу України» головний лікар обласної лікарні професійних захворювань Євген Гладчук (сюди госпіталізовано переважну більшість потерпілих), стан пацієнтів задовільний, усі вони проходять обстеження й отримують допомогу. Першого дня гірники скаржилися на головний біль, нудоту, запаморочення: так виявляє себе отруєння газом.

У четвер у Донецьку готувалися до похорон. Витрати на жалобну церемонію взяли на себе вугільне підприємство та місцева влада. Гірники, які більше звикли відкидати лопатою вугілля, вирушили на цвинтар — копати могили для товаришів...

***

Як стало відомо, отруєння газовою сумішшю спричинило загибель трьох робітників шахти «Добропільська» Донецької області. Журналісту «Голосу України» розповіли в обласному управлінні МНС, що пізно увечері в середу двоє гірників із третьої зміни відпросилися у гірничого майстра і раніше пішли з роботи. Але до кліті вони так і не дісталися. Зник і майстер, який вирушив шукати підлеглих. Лише через півтори години два загони гірничорятувальників виявили усіх трьох робітників без ознак життя.