Ранкове засідання 21 вересня

249 депутатів проголосували за те, щоб прийняти до розгляду проект державного бюджету на 2007 рік.

Другим універсалом — цього разу фінансовим — хоче бачити бюджет 2007 року голова Комітету з питань бюджету Володимир Макеєнко. Про це він заявив із трибуни Верховної Ради після представлення проекту закону про держбюджет України на 2007 рік. Виступаючи від імені комітету, Володимир Макеєнко запропонував парламенту прийняти документ до розгляду, з тим щоб до 1 жовтня отримати в комітеті пропозиції зацікавлених депутатів, комітетів і фракцій, а 20 жовтня розглянути й ухвалити його в першому читанні.

Що пропонує нам уряд, за якими фінансовими параметрами житимемо всі ми — від дітей до пенсіонерів — у наступному році, основні показники головного фінансового документа назвав депутатам Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров Цифри такі: доходи зведеного бюджету сягнуть близько 180 млрд. грн., що на 14 відсотків більше, ніж заплановано на нинішній рік.

Видатки становитимуть майже 200 млрд. грн. Доходи власне державного бюджету мають сягнути 140 млрд. грн. Видатки, зрозуміло, заплановано більші. Дефіцит держбюджету становитиме 15,1 млрд. грн. На 28 відсотків передбачено збільшити видатки на гірничу галузь, зокрема на шахтне обладнання. Майже вдвічі, за словами Першого віце-прем’єр-міністра, зростуть видатки на оборонно-промисловий комплекс. Майже півтора десятка мільярдів гривень передбачено для агропромислового комплексу. Окремо Микола Азаров, який, до речі, намагався спілкуватися з депутатами державною мовою, говорив про болючі для великої частини населення проблеми Пенсійного фонду. Видатки на нього мають бути на 14 відсотків вищі, ніж передбачено планом на 2006 рік. Фонд, за словами доповідача, вперше буде бездефіцитний. Так само бездефіцитним планують зробити і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. І в доповіді, і у відповідях на запитання Микола Янович кілька разів повторив, що резонансні в суспільстві теми про скорочення виплат матерям у зв’язку з народженням дитини, а також про прожитковий мінімум —також у полі зору уряду. Він сказав, що жодних обмежень у виплаті молодим мамам не буде, і попросив заспокоїтися всіх вагітних жінок. Сказав він і про не менш як 400-гривневу мінімальну зарплату. Водночас доповідач, а потім і під час виступу його однопартієць Олександр Пеклушенко звернули увагу на семимільярдний фінансовий дисбаланс, що, за їхніми словами, став наслідком популістських рішень попередніх урядів і лежить важким тягарем на нинішньому уряді. А загалом, підбиваючи підсумки доповіді, Микола Азаров наголосив, що, працюючи над проектом держбюджету-2007, урядові вдалося зберегти його соціальну спрямованість і передбачити відновлення інноваційно-інвестиційного розвитку економіки. 26,8 млрд. грн. проектом бюджету передбачено саме на інноваційний розвиток економіки, а це в кілька разів більше, ніж було досі.

Іншої думки про документ не лише представники відвертої опозиції нинішнього уряду, а й союзники по антикризовій коаліції.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, коментуючи позицію бюджетного комітету про винесений на обговорення документ, звернула увагу на погану практику очолювання цього профільного підрозділу парламенту однопартійцем Прем’єр-міністра і більшості урядовців. Мовляв, чи здатний такий комітет опонувати урядовцям, а депутати з його складу — відстоювати інтереси виборців. На її думку, поданий проект держбюджету-2007 заслуговує іншого ставлення народних обранців. Бо, як вона сказала, документ є недолугим, передбачає руйнацію соціального життя, проблеми для Пенсійного фонду і може стати «бюджетом колосальної тіньової економіки». Коментуючи у виступі, наприклад, запевнення про забезпечення виплат жінкам-породіллям, вона сказала, що досвідчені бюрократи в уряді передбачать таку кількість довідок, які жодна молода сім’я зібрати не зможе, а отже, й отримати відповідні державні кошти. Тому її фракція пропонує документ відхилити. Так само вчинити з цим документом запропонував з трибуни Верховної Ради і представник «Нашої України» Павло Жебрівський, який назвав цей документ «бюджетом для своїх». І що важливо, ненабагато кращої думки про урядовий документ і соратники Партії регіонів по антикризовій коаліції —соціалісти. Виступаючи від імені фракції, вінничанин Іван Бондарчук під оплески в залі заявив, що фракція СПУ голосуватиме за відправлення цього документа на доопрацювання. Менш категоричними, ніж завжди, були комуністи. Петро Симоненко якось обтічно сказав, що фракція не підтримає будь-які обмеження прав і свобод громадян, але загалом визначиться тоді, коли побачить, що з їхніх пропозицій уряд врахує під час подальшої роботи над документом.

Така була позиція депутатів, які виступали від імені парламентських фракцій. Окрім того, слово мали також представники від комітетів та окремі депутати. Їхні думки загалом збігалися з позицією політичних сил, які вони представляють.

Окрім цього, головного документа, парламентарії у святковий для християн день другої Пречистої розглянули і низку інших питань. На порядку денному, зокрема, проект закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2007 рік, внесення змін до законодавства, що передбачають встановлення почесного звання «Народний вчитель України», зміни та доповнення до закону про житлово-комунальні послуги. А після 12-ї години передбачено обрання і звільнення суддів та розгляд низки інших питань.

На початку засідання головуючий Олександр Мороз традиційно вітав іменинників. Цього дня 40-річним ювіляром виявився один із стовпів фракції Партії регіонів Рінат Ахметов.