Рахункова палата України, котра є постійно діючим органом державного фінансового контролю, відзначає своє десятиріччя.

Голова Верховної Ради Олександр Мороз в рамках урочистостей узяв участь у відкритті міжнародної конференції «Роль вищих органів фінансового контролю в боротьбі з корупцією»

Виступаючи на цій конференції, голова Рахункової палати Валентин Симоненко заявив, що питання боротьби з корупцією та шахрайством необхідно підняти на рівень державної політики та створити для цього єдину струнку систему зовнішнього та внутрішнього фінансового контролю, і запропонував розробити єдину антикорупційну стратегію, яка дасть змогу створити дієві механізми для боротьби з проявами корупції.

А вчора Голова парламенту Олександр Мороз зустрічався з керівниками зарубіжних вищих органів фінансового контролю. Зокрема, він сказав, що Рахункова палата не інструмент для зведення рахунків, для політичного переслідування і не орган опозиції, як дехто заявляє. Це — орган Верховної Ради. А тому його висновки і перевірки, аналіз і пропозиції мають бути універсальні й обов’язкові для усіх. Олександр Мороз сказав також, що саме такий статус Рахункової палати буде затверджено в українському парламенті. Водночас Голова Верховної Ради висловив сподівання, що Рахункова палата використає досвід роботи контролюючих органів інших держав, бо для України це справді дуже важливий напрям у роботі для наведення порядку в країні, для забезпечення справді прозорих конкурентних умов у ринковій економіці.

З моменту створення нею виявлено багато правопорушень з використання бюджетних коштів на рівні і центральних, і місцевих органів влади. Так, лише 2006 року Рахункова палата за підсумками контрольно-аналітичних перевірок направила на адресу Генеральної прокуратури України 33 матеріали стосовно корупції.