Ранкове засідання 20 вересня

Заяви народних депутатів, виголошені на початку ранкового засідання, стосувалися здебільшого проекту державного бюджету на 2007 рік. За словами «бютівця» Миколи Томенка, у проекті передбачено заміну 16 податків. Крім того, сказав депутат, у бюджеті вміщено програму приватизації. «Чому уряд без обговорення в парламенті вирішив приватизувати всю поліграфічну систему?» — цікавився депутат. Видатки на уряд і міністерства вперше в історії країни зростають від 5 до 8 разів. «Тож кошти для соціальних програм є. І їх треба повернути від уряду до народу», — наголосив «бютівець». А за словами Людмили Денисової, з аналізу бюджету випливає висновок, що «Україна перетворюється на урядову країну», бо парламент повністю позбавляють контрольних функцій, як-то: контроль за державними гарантіями та державними боргами. Депутат повідомила, що дефіцит бюджету становить 14,4 відсотка від ВВП. Покривати цей дефіцит уряд пропонує за рахунок внутрішніх і зовнішніх позик, але відсотки будуть для нас високими, застерегла депутат.

Потім народні обранці перейшли до обговорення законопроектів. У цілому як закон вони ухвалили зміни до Кодексу адміністративного судочинства. Кінцевою датою початку роботи апеляційних адміністративних судів визначено 1 липня 2007 року (замість 1 вересня 2006 року). Це, за словами автора законопроекту Сергія Ківалова, дасть час для завершення формування апеляційної ланки адміністративних судів і водночас гарантує право громадян на розгляд їх справ протягом перехідного періоду.

Крім того, сесія відправила на доопрацювання два проекти законів, що стосувалися внесення змін до Кримінального кодексу, а також 300 голосами ухвалила рішення про проведення 18 жовтня парламентських слухань на тему: «Стан підготовки вступу України до Світової організації торгівлі, проблеми та перспективи».

А на початку ранкового засідання депутати привітали Володимира Бойка з днем народження.

Традиційно цього дня розглядалися й питання ратифікації. Сесія, зокрема, підтримала Європейську конвенцію про громадянство, а також Конвенцію про охорону підводної культурної спадщини. Крім того, народні обранці ратифікували Конвенцію про охорону архітектурної спадщини Європи, Конвенцію про контакт з дітьми та протокол, що вносить зміни до Європейської конвенції про боротьбу з тероризмом.