Нещодавно у селі Білка, що на Житомирщині, пройшла перша зірниця Всеукраїнської дитячої громадської організації «Козаченьки». Відбулася урочиста хода і клятва близько 500 козаченьків у галстуках, що нагадують колишні піонерські. Прибули вони сюди з усіх областей України. Потім на шкільному стадіоні перед учасниками зірниці виступили кінний театр «Запорозькі козаки», провідні майстри мистецтв країни і їхні талановиті ровесники, лауреати Всеукраїнських і міжнародних дитячих конкурсів та вернісажів.

Цій, можна з певністю стверджувати, наймасовішій дитячій організації трохи більше року. Торік у Києві наприкінці квітня відбувся її установчий з’їзд, в якому взяло участь 410 делегатів з усіх регіонів України, а на початку липня Міністерство юстиції України офіційно зареєструвало це дитяче об’єднання.

Очолює цю організацію справжня козачка, неординарна, всебічно розвинена особистість Христина Стецька. Вона — майстер спорту міжнародного класу, неодноразова чемпіонка України і світу з кікбоксингу. Закінчила Київський економічний університет, нині навчається в банківському. Добре володіє англійською і французькою мовами. Пише вірші — вийшла друком її перша збірочка, готує другу. А ще її хобі — історія та психологія.

— Вступаючи до лав нашої організації, — розповідала вона мені, — юні громадяни України присягають усе життя бути вірними своїй Вітчизні. Програмою «Козаченьків» передбачено глибоко вивчати героїчну історію українського народу, сумлінно вчитися, бути прикладом у школі, на вулиці, вдома. Турбуватися про молодших сестер та братів. Виховувати в собі чесність. А ще — серцем любити Україну, захищати її волю, незалежність, честь і славу, брати активну участь у суспільному і культурному житті, найважливіших патріотичних подіях у країні.

— А що собою являє нині ваша організація?

— На сьогодні в ній вже понад 30 тисяч членів. Наші первинні осередки створюються передусім при сільських школах, у дитячих гуртках, при творчих колективах. Обласні організації очолюють старшини. Найчисленніші і наймасовіші — у Житомирській, Донецькій, Сумській, Запорізькій, Дніпропетровській областях. Є випадки, коли до лав організації вступають всі учні навчальних закладів, як це сталося, наприклад, в Українській гімназії № 1 міста Іллічівська, де навчається понад 360 дітей.

Наші козачата, наголошу, це — молоді бруньки на могутньому дереві славного українського народу, від яких ми чекаємо щедрих і багатих плодів, високих досягнень і величних патріотичних звершень.

До сказаного Христиною додам: торік у вересні у всі сільські школи України надійшов перший випуск щомісячної друкованої Всеукраїнської дитячої газети «Наші козаченьки». За словами ведучого рубрики «Козаченькам у скарбницю» відомого поета Миколи Сингаївського, члени цієї організації — наші сурмачі, котрі віщують день прийдешній, уже сьогодні наближають його успішним навчанням, а завтра — гідною працею, служінням Україні серцем і розумом.

Насамкінець залишається привітати появу цієї масової дитячої організації, яка має такі цікаві, змістовні наміри, і побажати «Козаченькам» доброго шляху, поповнення їхніх лав, добрих і благородних справ!