Розроблений урядом проект державного бюджету України на 2007 рік, презентація якого сьогодні має відбутися в парламенті, ймовірно, з певними зауваженнями буде взято до роботи та своєчасно прийнято. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у інтерв’ю журналістам після завершення наради керівництва парламенту, профільних комітетів Верховної Ради та лідерів депутатських фракцій з економічним блоком уряду.

Представляючи учасникам наради проект державного кошторису, Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров назвав цей документ «продуктом комромісу». За його словами, бюджет розроблено за такою ідеологією: стабілізація фінансово-економічної ситуації, виправлення диспропорцій за збереження високого рівня соціальних видатків. Зокрема, передбачається збільшити частку місцевих бюджетів та в 2,5 разу допомогу матерям-одиночкам та інвалідам. Водночас пропонують обмежити виплату державної допомоги у разі народження дитини в розмірі 8,5 тисячі гривень — її отримуватимуть лише ті родини, дохід яких не перевищує 5 тисяч гривень. Уряд також виступає проти пропозицій збільшити дефіцит бюджету (у проекті — 2,55 відсотка від ВВП).

На нараді депутати у своїх запитаннях до уряду висловлювали стурбованість стосовно збереження на належному рівні соціальних видатків — житлових субсидій, пенсій, допомог, стабілізації цін на енергоносії, підтримки сільгоспвиробників. Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності Петро Порошенко висловився за потребу після ухвалення держбюджету-2007 повернутися до розгляду Податкового кодексу, що має сприяти виконанню положень державного кошторису. Глава парламенту Олександр Мороз не відкидає, що під час опрацювання проекту держбюджету-2007 депутати внесуть корективи до низки положень документа, зокрема щодо соціальних виплат, пенсій працюючим пенсіонерам, фінансування АПК тощо.

А на початку жовтня Кабмін подасть до парламенту законопроект про внесення змін до цьогорічного держбюджету, яким буде скореговано статті доходів та видатків державного кошторису за підсумками фактичного виконання держбюджету-2006.