Ранкове засідання 19 вересня

Чисельність Збройних сил України на 2007 рік становитиме 200 тисяч чоловік, зокрема, 152 тисячі військовослужбовців. Відповідний закон, внесений Президентом України як невідкладний, депутати затвердили в цілому 269 голосами.

Глава держави пропонував одразу затвердити чисельність українського війська на період 2007—2011 років. За словами міністра оборони Анатолія Гриценка, передбачалося скоротити українську армію за п’ять років до кінця 2011 року на 78 тисяч осіб, щоб чисельність Збройних сил України становила 143 тисячі чоловік, із них 116 тисяч — військовослужбовці. Ці показники, переконував міністр, було розраховано згідно з державною програмою розвитку вітчизняних Збройних сил до 2011 року, враховуючи можливості розвитку економічного стану країни, оцінюючи загрози воєнного характеру, до яких повинно бути готове українське військо.

«Обвальне скорочення армії не планується», — переконував А. Гриценко з парламентської трибуни. У 2004 році лише за один рік було скорочено 75 тисяч військовослужбовців, а тепер йдеться про потребу скоротити за п’ять років 78 тисяч, і передусім тих людей, які працюють у тилу, а не в бойових частинах. Президентський законопроект міністр оборони аргументував так: це скорочення не заради скорочення, а потрібно підняти загальний рівень вітчизняних Збройних сил, їх підготовку та оснащення. А запропонована структура і чисельність армії відповідає європейським стандартам.

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Кінах наголосив: мета поступового скорочення Збройних сил — створити потужну, мобільну, оснащену сучасною військовою технікою та озброєнням армію, здатну реально виконувати конституційний обов’язок захищати власну державу. Кошти, які нині виділяють з держбюджету на потреби війська, зауважив А. Кінах, нині йдуть переважно на споживання, а на розвиток армії фактично не залишається нічого. Водночас голова профільного парламентського комітету звернув увагу на необхідність якнайшвидше затвердити стратегію національної безпеки, проводити реформування Збройних сил у комплексі з реформуванням правоохоронних органів держави.

Комітет пропонував ухвалити цей законопроект за основу та доопрацювати його з урахуванням бюджетних показників 2007 року та всіх потреб національної безпеки. Однак під час обговорення майже всі народні обранці висловлювали занепокоєння загальним станом справ в українській армії, а найбільше — соціальним захистом звільнених з військової служби. Зокрема, нині на обліку Міноборони перебуває понад 60 тисяч безквартирних людей у погонах, в тому числі й звільнених у зв’язку з реформуванням ЗС. А тому парламент затвердив чисельність вітчизняного війська не на п’ять наступних років, а лише на 2007 рік. Кабінету Міністрів України та Міністерству оборони доручено під час скорочення Збройних сил обов’язково застосовувати дію закону про соціальний захист військовослужбовців, які звільняються у зв’язку з реформуванням ЗС. А головуючий на сесії Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк нагадав відомі слова Бісмарка: ті країни, котрі не хочуть годувати свою армію, годуватимуть чужу.

Депутати розглянули ще один внесений Президентом України як невідкладний законопроект — про внесення змін до Закону «Про державні нагороди України». Глава держави пропонував заснувати дві нові нагороди — орден Свободи та медаль за врятування життя. Однак більшість народних обранців, у тім числі й профільний комітет Верховної Ради, не вбачали потреби у заснуванні нових державних нагород, вважаючи, що вони дублюють чинні ордени та медалі, зокрема, орден Богдана Хмельницького, медалі за врятування життя на воді, під час пожежі тощо. За схвалення цього законопроекту за основу проголосував лише 171 депутат, і цей документ було відхилено.

На початку пленарного засідання депутати поздоровили з днем народженням свого колегу Володимира Карпука.

Парламентарії також ухвалили в першому читанні зміни до деяких законів України про впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю. А о 16-й годині у Верховній Раді відбулася нарада представників економічного блоку уряду та голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій з питань проекту закону про держбюджет-2007.

Парламент також ухвалив зміни до Регламенту Верховної Ради, котрі дають право позафракційним народним депутатам входити за особистою заявою до парламентської коаліції або опозиції. А мінімальна чисельність депутатської фракції має становити 15 чоловік. Потім депутати додатково внесли до порядку денного й ухвалили 244 голосами «за» проект постанови Верховної Ради, внесений парламентаріями з коаліції, про позицію Прем’єр-міністра України на засіданні комісії «Україна—НАТО». Цією постановою парламент підтримав позицію Віктора Януковича, виголошену ним у Брюсселі 14 вересня ц. р. під час засідання комісії «Україна—НАТО» про співпрацю нашої держави з альянсом. У постанові також, зокрема, йдеться: подальші конкретні дії зі вступу України до НАТО вирішувати тільки з урахуванням волі українського народу; Кабінету Міністрів України сприяти поширенню об’єктивної інформації про роль НАТО в сучасному світі. Доручити профільним комітетам Верховної Ради до 1 листопада підготувати та внести на розгляд парламенту проект закону, який визначатиме особливості вступу України до військово-політичних союзів.