Нових здобутків!

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз привітав колектив журналу «Вісник Верховного Суду України» з нагоди 10-річчя виходу першого примірника науково-практичного видання.

«З перших днів існування видання глибоко усвідомлювало і свою відповідальність за стан правосуддя в країні, правдиве і об’єктивне відображення тієї надзвичайно важливої ролі, яку відіграють суди у захисті прав і свобод людини. Почуття безпосередньої причетності до побудови правової держави і нині надихає колектив журналу на створення справжнього літопису становлення і розвитку сучасного цивілізованого суду, об’єктивність і незалежність якого є найважливішою гарантією захисту конституційних цінностей, забезпечення законності та правопорядку, а отже, і стабільності у країні», — йдеться у привітанні.

* * *

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз привітав колектив Львівського державного аграрного університету з нагоди знаменної дати в житті колективу — 150-річчя від дня заснування навчального закладу.

Олександр Мороз зазначив: «В університеті сформувався згуртований висококваліфікований професорсько-викладацький колектив, який багато робить для актуалізації навчального процесу, застосування новітніх підходів і технологій відповідно до вимог європейського Болонського процесу. А тисячі випускників навчального закладу з почуттям високого професійного обов’язку успішно працюють в різних галузях агропромислового комплексу і науки незалежної України».

Голова Верховної Ради побажав колективу університету невичерпної енергії, щасливої долі, плідної праці, нових здобутків у справі підготовки висококваліфікованих фахівців і науковій діяльності, спрямованих на перетворення України на державу високих світових стандартів.

Запобігти лобістським інтересам

Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз узяв участь у відкритті дводенної міжнародної конференції «Роль вищих органів фінансового контролю у боротьбі з корупцією та шахрайством». У ній беруть участь понад 20 вищих органів фінансового контролю різних країн.

Тема боротьби з корупцією та шахрайством «є виключно важлива». «Думаю, це тема ключова для України», — зауважив Олександр Мороз, звертаючись до учасників конференції. Він наголосив: «З цим злом потрібно боротись, у тому числі й з урахуванням досвіду ваших країн».

У цьому сенсі глава парламенту акцентував увагу на необхідності розширення повноважень Рахункової палати, дієвого реагування на матеріали її перевірок, а також надання їй координаційних функцій у системі державних органів фінансового контролю. «Потрібно, щоб суспільство розуміло, що є структура, яка здійснює контроль над надходженням коштів та видатками», — зауважив Олександр Мороз. «Ми маємо і надалі законодавчо супроводжувати діяльність Рахункової палати, розуміючи, що це головна тема у суспільстві», — сказав він.

Крім того, Голова Верховної Ради наголосив, що у налагодженні контролю над фінансовими потоками важливим «є продовження політичної реформи і передача влади, зокрема економічної, органам місцевого самоврядування». Щоб «місцеві відділення Рахункової палати ставали органами, які збільшують ефективність управління». Голова Верховної Ради висловився також за необхідність запобігання створенню лобістських структур під час ухвалення законів.