Першого вересня минулого року начальник відділу освіти Коропської райдержадміністрації Василь Кирилюк на урочистій лінійці у Черешенській школі-інтернаті був шокований звісткою, що у райвно проводять розслідування його діяльності співробітники СБУ. Керівник був призначений на відповідальну посаду 14 червня. Тобто за два з половиною місяці до початку навчального року. До цього він працював вчителем іноземної мови Свердловської школи. Що ж він скоїв, щоб ним зацікавилася СБУ?

Василь Денисович — відмінник освіти України, має звання вчителя-методиста. Він — співавтор чотирьох посібників з німецької мови для педагогів та учнів ліцеїв, гімназій. Можливо, відповідну службу заінтригували його зв’язки з німецькими науковцями, видання 35-тисячним тиражем книжок у Бонні?

Як з’ясувалося, чоловік потрапив у поле зору СБУ як злісний корупціонер. Що ж він такого встиг накоїти за перші два місяці роботи?

— По суботах і неділях я проводив консультації з учнями школи, оформляв шкільну документацію, а потім приймав у дітей 18 та 24 червня екзамени, — розповідає Василь Денисович. — За цю роботу мені нарахували 330 гривень 21 копійку.

Одне слово, педагог без жодної лихої думки з 14 по 26 червня по вихідних завершив свою роботу з вихованцями, з якими працював протягом року. Усе його порушення полягає в тому, що він не звільнився з попередньої роботи! Власне, якби Василь Денисович мав бюрократичний досвід керівної роботи у районі, він оформився б у школі як вчитель-сумісник, як це робили його попередники. Таке дозволено законом держслужбовцям. Тобто фактично все так і було. Щоправда, без належного оформлення документів. Це і стало приводом до інтриги.

...Після ретельного розслідування старший оперуповноважений відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю управління СБУ в Чернігівській області В. Виноградов 14 вересня 2005 року склав протокол №365 про адміністративне правопорушення. У свою чергу, й старший лейтенант Коропського райвідділу внутрішніх справ С. Величко, провівши додаткове вивчення справи, теж 19 вересня 2005 року підписав свій протокол №3 про адміністративне правопорушення, передбачене Законом України «Про боротьбу з корупцією».

Незабаром, 21 жовтня, Деснянський районний суд Чернігова розглянув справу про притягнення до адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством В. Кирилюка.

«Дослідивши у судовому засіданні докази у справі, перевіривши доводи прокурора про вчинення В. Д. Кирилюком правопорушення, передбаченого п. «а» ч.2 ст.1 Закону України «Про боротьбу з корупцією» та доводи В. Кирилюка, наведені ним на свій захист, а також його захисника, — читаємо у судовій постанові, — суд доходить висновку, що пояснення В. Д. Кирилюка про те, що 330 гривень він фактично заробив, так як відпрацював потрібне навантаження, що ніякого додаткового доходу він не мав, а це сталося тільки у зв’язку з тим, що діяв неумисно, хотів прийняти іспити особисто та не мав відповідної юридичної освіти, що своєю роботою за сумісництвом вважав усну домовленість з директором школи, слід розцінювати як спробу уникнути відповідальності за вчинене правопорушення, оскільки підставою звільнення з роботи є наказ по установі, організації, а для нарахування заробітної плати — табель обліку робочого часу. Його пояснення суперечать вищевказаним доказам, і у судовому засіданні достовірно встановлено, що В. Д. Кирилюк у період з 15.06.2005 року по 28.06.2005 року працював начальником відділу освіти Коропської райдержадміністрації та обіймав посаду вчителя іноземної мови Свердловської загальноосвітньої школи, отримав заробітну плату в двох установах, що свідчить про отримання ним додаткового доходу у сумі 330,21 грн., і є порушенням спеціальних обмежень, встановлених законами України «Про державну службу» та «Про боротьбу з корупцією».

Суд постановив притягнути В. Кирилюка до адміністративної відповідальності і наклав на нього штраф 425 гривень. Апеляційний суд Чернігівської області 16 листопада минулого року залишив скаргу оштрафованого без задоволення.

Зрозуміло, важко піддати сумніву «накопане» у ході слідства. Справді, порушення є. Однак чи варте воно такого суперрозслідування (із залученням обласного управління СБУ!!!), судового розгляду? Невже у райдержадміністрації не могли поставити В. Кирилюка одразу «на місце» з перших днів, наполігши на привезенні із Свердловки трудової книжки?

Але «на місце», схоже, керівника районного штабу по виборах Президента України в 2004 році, голову районного осередку УНП, депутата районної ради, який має свою думку, дещо відмінну від начальства, вирішили поставити саме у такий спосіб. Замість того, щоб допомогти В. Кирилюку навести порядок в оформленні документів, «попросили» посприяти у цьому СБУ, міліцію? На перший погляд, вчителя-методиста ставлять на високу в районі посаду і зараховують у свою адмінкоманду! Але... є деякі нюанси.

Кандидатуру Василя Денисовича після перемоги «помаранчевих» рада політичних партій району запропонувала на посаду голови райдержадміністрації новопризначеному голові облдержадміністрації В. Атрошенку. Однак колишній керівник області мав свою кандидатуру. Він на співбесіді, за словами В. Кирилюка, запропонував йому посаду заступника голови райдержадміністрації. Зрештою, у районі «порадили» очолити відділ освіти. Та й тут він почав декому муляти очі.

У червні голова райдержадміністрації А. Усенко повідомив В. Кирилюка «про звільнення з посади... з 20 червня 2006 року згідно з пунктом 2 частини 1 статті 30 Закону України «Про державну службу» у зв’язку з набранням законної сили постанови суду про вчинення корупційного діяння». Проте після нашого червневого приїзду в Короп керівник виконавчої влади району багатозначно сказав:

— Я вже визначився. Але про моє рішення буде відомо 20 червня.

Василь Денисович продовжує очолювати відділ освіти. Тож «наїзд» на нього закінчено? Чи буде вжито нових заходів із залученням спецслужб для компрометації незручного керівника?

Коропський район

Чернігівської області.