Проект Державного бюджету на 2007 рік парламентарії розглянуть у четвер. Про це повідомив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час засідання погоджувальної ради лідерів та уповноважених представників депутатських фракцій. Крім того, Олександр Мороз запропонував в один день із розглядом проекту Держбюджету розглянути і проект програми соціального розвитку. «Тоді це мало б сенс», — зауважив глава парламенту.

Загалом цього пленарного тижня народні депутати планують розглянути 49 питань. Деякі з них ще не пройшли розгляду у профільних комітетах, тож Олександр Мороз закликав народних депутатів активніше працювати над законопроектами і співпрацювати з урядовими комітетами.

Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що парламент не готовий розглядати проект закону про чисельність Збройних Сил України на 2007—2011 роки, який визначено Президентом як невідкладний, запропонував прийняти рішення лише щодо 2007 року, а після подання всіх обгрунтувань — у повному обсязі.

Вже сьогодні народні депутати мають розглянути зміни до деяких законів щодо соціального захисту прав громадян під час встановлення нових цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Народні обранці планують також внести зміни до статей 59-61 Регламенту.

Завтра парламентарії традиційно розглядатимуть питання ратифікації, а також внесуть зміни до Кримінального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства.

У четвер сесія внесе зміни до Житлового кодексу (щодо заборони примусового виселення малозахищених верств населення), а також до Державного бюджету на 2006 рік (щодо підтримки виробництва продукції тваринництва). Крім того, депутати планують розглянути низку документів, винесених для повторного розгляду з пропозиціями Президента.

Цього сесійного дня тижня народні обранці заслухають звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів. А також розглянуть проекти постанов щодо змін до додатку до постанови Верховної Ради «Про перелік, кількісний склад та предмети відання комітетів Верховної Ради п’ятого скликання».

Наступний тиждень народні депутати працюватимуть в округах.

Як повідомив після засідання погоджувальної ради Петро Порошенко, голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, перший аналіз бюджету дає можливість встановити наявність 30 сторінок розбіжностей щодо зміни податкових норм. «Якщо влада вимагає від громадян чіткого дотримання законодавства — постає запитання: чому влада дозволяє собі порушувати закони?» — поцікавився Петро Порошенко. За його словами, таким чином підприємця ставлять у ситуацію, коли для визначення проценту збору того чи іншого податку він має звертатися не до закону про податок на додану вартість та закону про оподаткування прибутку підприємств, а має шукати зміни по всьому законодавчому полі. Депутат повідомив, що сьогодні має відбутися зустріч голів профільних комітетів з керівництвом економічного блоку уряду, де обговорюватиметься змістовна частина бюджету. Петро Порошенко висловив сподівання, що після доопрацювання ці недолугості буде виправлено.