Вінниця відсвяткувала 650 років від дня заснування. У ці вересневі дні місто над Південним Бугом має вигляд урочистий і красивий.

Але Голова Верховної Ради України Олександр Мороз побував, за словами глави обласної ради Григорія Заболотного, в «серці Подільського краю» не лише з нагоди ювілею міста. Сьогодні Вінниччина — передусім область, де відбуваються позитивні зрушення. Бо, як зазначив голова обласної державної адміністрації Олександр Домбровський, керівники представницької і виконавчої влади виробили для себе принцип: мінімум політики і максимум економіки.

Підняти село, але не відірвати від землі

Цікаво, що за півтора року вінничани збільшили прибутки місцевих підприємств на 440 мільйонів гривень. Відтак надходження до бюджету від податку на прибуток зросли на 21 мільйон. Недаремно план восьми місяців з надходжень до державної скарбниці виконано на 106,8 відсотка. З них 28 мільйонів гривень надійшло до обласної казни.

Такі цифри навів Олександр Домбровський у виступі на зустрічі Голови Верховної Ради Олександра Мороза з господарським активом, керівниками органів місцевого самоврядування.

Одначе одразу зазначимо: цифри ці не стали підставою для самозаспокоєння і самолюбування. Так, пишатися є чим — зроблено чимало. Але, як підкреслив голова ОДА, у спадок новому керівництву області дісталося й багато проблем. Ось деякі з них. Заборгованість у зарплаті, яка зменшується не тими темпами, якими хотілося б. Інша — як підняти село і не відірвати його від землі. Олександр Домбровський проілюстрував цю тезу кількома діаграмами. Виявляється, кількість працівників, зайнятих у сільськогосподарському виробництві, скорочується, а кількість безробітних зростає. І ще одне: споживання пально-мастильних матеріалів в АПК області скоротилося, а фінансові затрати на них зросли. А тому за високого врожаю зернових — на середину вересня область зібрала понад 1,7 мільйона тонн, — цукрових буряків рентабельність більшості господарств залишиться нульовою. Водночас в урядових колах лунають голоси про запровадження оподаткування підприємств АПК. Понад те, цьогоріч держава на здешевлення кредитів виділила значно менше коштів. Отож, на думку і голови ОДА й інших виступаючих, потрібно законодавчо захистити сільськогосподарські підприємства від таких цінових перекосів, створити сучасну інфраструктуру на селі, забезпечити дотаційні нові робочі місця. Не могли вінничани оминути й тему продажу землі. Думки, як кажуть, розділилися, однак більшість переконані: до розв’язання цієї проблеми треба підходити виважено, враховуючи думку місцевих громад.

«Лиш храм збудуй, а люди в нього прийдуть...»

Цей рядок з твору великої української поетеси Ліни Костенко процитувала голова постійної комісії з питань культури, освіти і охорони здоров’я обласної ради Тетяна Яковенко. Вона звернула увагу на низку проблем у культурно-освітній галузі, у сфері охорони здоров’я, збереження духовного середовища, які потребують законодавчого врегулювання. Зокрема, як зауважив Олександр Домбровський, треба прийняти закон про надання місту Хмільник статусу державного курорту.

Прислухатися до думки людей

Такий лейтмотив виступу на зібранні Голови Верховної Ради Олександра Мороза. Зокрема він наголосив:

— політична реформа буде продовжена, щоб «люди знали, як працює влада і яку владу будуємо». Він висловив сподівання, що Конституційний Суд невдовзі дасть позитивний висновок стосовно законопроекту про внесення змін до Основного Закону в частині місцевого самоврядування номер 3702. Нині розробляються закони про місцеве самоврядування, зміни до Бюджетного кодексу, щоб наповнити реальним змістом владу на місцях. Водночас запевнив, що під час розробки законів «будемо враховувати ваші думки»;

у проекті держбюджету на наступний рік буде переглянуто деякі положення, щоб поліпшити фінансування освітян і медиків;

— парламент зробить усе, щоб здешевити сільськогосподарські кредити. Олександр Мороз вважає, що настав час створити для підтримки селян агробанк;

— ним підготовлено законопроект про збереження культурної спадщини, який передбачає створення державного реєстру цінностей та їх руху;

— у системі державних закупівель «треба створити прозорі конкурентні умови». Бо, за його словами, із 120 мільярдів гривень «по кишенях розтягується 30—40 мільярдів»;

широка коаліція буде створена, бо вона потрібна, щоб «авторитаризм виконавчої влади від Президента не перейшов до уряду».

Голова Верховної Ради Олександр Мороз дав прес-конференцію для вінницьких і столичних журналістів. Він також відвідав госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни, якому передав апарат штучної вентиляції легень «Бриз».

Київ—Вінниця—Київ.