Перший сесійний тиждень став своєрідною гарячою розминкою. І не дивно. З одного боку, антикризова коаліція і фракція «Наша Україна» прагнули сформувати широку коаліцію, з другого — БЮТ хоче сформувати потужну міжфракційну опозицію.

Тож не дивно, що в середу антикризова коаліція і БЮТ схрестили шпаги під час формування тимчасової слідчої комісії, яка має перевірити обгрунтування підвищення цін на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги. Опозиція програла, і комісію очолила представниця коаліції — комуніст Алла Александровська. БЮТ після цього заблокував трибуну і сесійне засідання було закрито. Щоправда, наступного дня народні обранці продовжили роботу над законопроектами. Водночас лави народних обранців поповнили новобранці, які замінили у фракціях своїх колег, котрі перейшли на роботу у виконавчу владу.

Не можна не звернути увагу і на те, що, попри оптимістичні заяви, перспектива сформування широкої коаліції залишається в тумані. Нагадаю, що минулого тижня чимало політиків висловлювали переконання: оголошення про формування коаліції чотирьох пролунає у Верховній Раді на найближчому сесійному засіданні. Однак спершу не могли зібратися експерти від антикризової коаліції та «Нашої України», які мали виробити принципи формування коаліції. А цього тижня і робоча група, як зауважив керівник фракції Василь Цушко, не змогла зібратися через «сімейні обставини».

Впала у вічі і неузгодженість у висловлюваннях представників різних партій, що входять до фракції «Наша Україна». Зокрема, Народний рух вважає, що потрібно не тільки переформатувати коаліцію, а й посади у Верховній Раді та уряді. А це, безперечно, не може сподобатися учасникам антикризової коаліції.

А вчора в сесійній залі слухали інформацію Генерального прокурора про розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Підсумовуючи, можна стверджувати, що головні події у парламенті розгорнуться вже найближчими тижнями.