Ранкове засідання 15 вересня

У шосту річницю зникнення Георгія Гонгадзе у Верховній Раді заслухано інформацію Генерального прокурора України про стан розслідування кримінальної справи про вбивство журналіста. Однак жодних сенсацій не сталося і нічого кардинально нового не вдалося почути. Генпрокурор Олександр Медведько з парламентської трибуни констатував: розслідування цієї резонансної справи не завершено в повному обсязі досі. За його словами, слідство отримало багато копій аудіозаписів, начебто зроблених екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті екс-президента Леоніда Кучми. У результаті численних аналізів та експертиз доведено, що слова на плівках, імовірно, належать Л. Кучмі, Ю. Кравченку та іншим колишнім високопосадовцям держави. Але лише ймовірно, наголосив О. Медведько, оскільки М. Мельниченко не надав оригінали записів. Слідство не має точної інформації про спосіб проведення записів, експерти не можуть зробити висновки про те, чи піддавались оригінали фонограм монтажу або іншим змінам під час або після фіксації розмов. Генпрокурор вкотре звернувся до екс-майора з вимогою надати слідству оригінали записів і дати грунтовні та вичерпні показання на всі запитання слідчих.

О. Медведько також наголосив: розслідування справи ускладнює те, що суб’єктами злочину були офіцери секретних спецслужб, а колишній керівник спецпідрозділу МВД генерал Олексій Пукач, котрого підозрюють у безпосередній організації злочину, безслідно зник, що правоохоронцям доводиться проводити слідчі дії за кордоном. Генпрокурор повідомив, що наразі тривають експертизи записів М. Мельниченка тривалістю понад 300 годин, допити свідків, однак більш детальну інформацію він не може оприлюднити з огляду на таємницю досудового слідства. Адже нині в суді перебуває на розгляді справа стосовно безпосередніх виконавців убивства журналіста.

Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович зауважив: члени комітету висловлюють занепокоєння про те, щоб слухання у парламенті не вплинули на хід слідства, адже кримінальна справа щодо виконавців убивства Георгія наразі перебуває в суді. А нинішнє обговорення в сесійній залі, за словами депутата, не сприятиме об’єктивному розслідуванню, а є черговою спробою певних політичних сил заробити дивіденди на людському горі. В. Стретович вибачився перед матір’ю загиблого журналіста Лесею Гонгадзе та його дружиною Мирославою за «нездатність української держави виконати ту місію, яка покладається на неї», за те, що за шість років справу Г. Гонгадзе досі не розкрито.

Під час обговорення інформації більшість депутатів висловлювали думку, що розслідування в цій справі так і не буде доведено до кінця. Зокрема, Микола Томенко (БЮТ) наголошував на потребі залучити до розслідування міжнародних експертів та зарубіжні структури. Лідер фракції КПУ Петро Симоненко переконував: неможливо сьогодні притягнути до відповідальності високопосадовців, і винні у цьому стан справ у державі та корумпованість влади. Сергій Головатий («Наша Україна») також вважав нинішнє обговорення запізнілим. І нагадав про неприпустимість впливу на досудове слідство. За його словами, за шість років після зникнення Г. Гонгадзе слідство було скеровано лише на одне: як сфальсифікувати факти, щоб ніколи не дати можливості розслідувати цю справу. Єдиний вихід, на думку депутата, — об’єднати в одну і справу про замовників, і про виконавців убивства, а також тих, хто фальсифікує досудове слідство. А Тарас Чорновіл (Партія регіонів), заявив: справи про вбивство його батька В’ячеслава Чорновола та Георгія Гонгадзе пов’язані — там ті самі фігуранти, але правду ніколи не буде розкрито.

Колишній Генпрокурор, а нині народний депутат Святослав Піскун зазначив: відповідь на запитання, хто замовив і організував убивство журналіста, повинні дати не лише правоохоронці, а й усе суспільство. Він запропонував створити у Верховній Раді нову тимчасову слідчу комісію та завершити всі експертизи у цій справі, в тому числі й міжнародні.

Був присутній у парламенті й Микола Мельниченко. Виступаючи з парламентської трибуни, він вкотре запевнив, що не займається політикою, а «виконав свій громадянський обов’язок, задокументувавши злочин, який чинився у вищому кабінеті держави». Екс-майор спростував слова Генпрокурора про те, що він не надає необхідні свідчення, запевнивши, що готовий свідчити в суді і відповісти на всі запитання. Жодних нових сенсацій чи звинувачень з уст М. Мельниченка не пролунало.

Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Олександр Мороз запевнив: мета чергового розгляду питання про справу Г. Гонгадзе в парламенті — привернути увагу громадськості до розслідування найрезонанснішого злочину в історії незалежної України. «Розслідування цього злочину затягувалося і затягується, без сумнівів, при потуранні декого з влади, — сказав глава парламенту. — Давно відомо, що відбувається це за прямим політичним замовленням і за того, що вся країна знає прізвища причетних до вбивства журналіста високопосадовців». О. Мороз наголосив, що справа Г. Гонгадзе повинна отримати судову оцінку, тому що вона — «найефективніший тест української влада на наявність законності та демократії».

За підсумками обговорення парламент ухвалив постанову, якою взято до відома інформацію Генпрокурора. А до наступного вівторка у Верховній Раді має бути створено нову тимчасову слідчу комісію стосовно контролю за слідством у справі Г. Гонгадзе. За проект цієї постанови проголосували 405 депутатів.

Парламент також затвердив постанову про кошторис видатків на здійснення своїх повноважень у 2006 році.

На початку пленарного засідання глава парламенту Олександр Мороз привітав із 60-літнім ювілеєм народного депутата України Петра Ющенка.