Вечірнє засідання 14 вересня

Парламент схвалив 290 голосами Закон «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)» з пропозиціями Президента України. Цей міжнародний акт визначає рівень соціальних стандартів у державі. 21 липня парламент ратифікував хартію в повному обсязі. Однак глава держави не підписав цей закон. Оскільки, незважаючи на певні зрушення у сфері реформування системи соціального захисту громадян, Україна, з огляду на реальні можливості, ще не в змозі виконати низку зобов’язань стосовно розмірів мінімальних соціальних стандартів. Зокрема, і щодо мінімальних зарплат та пенсій. До речі, за даними Мінпраці та соцполітики, станом на вересень 2006 року всі 46 країн Ради Європи підписали цю хартію, однак ратифікували її тільки 22 країни. А повністю ратифікували лише Франція і Португалія. Більшість депутатів у своїх виступах підтримували позицію Президента, що ми повинні поступово наближатися до європейських соціальних стандартів, не видаючи бажане за дійсне. «Бо ми прекрасно розуміємо: якщо йдеться про щось обіцяне, а не забезпечене фінансами, то це тільки соціальне зло», — сказав під час обговорення Ярослав Сухий (Партія регіонів). «Однак наш наступний крок — не допустити, як це і передбачено бюджетною резолюцією, скорочення видатків на соціальні цілі», — наголосив Іван Бондарчук (СПУ).

Із президентськими уточненнями схвалено і Закон «Про дитяче харчування». У варіанті, прийнятому парламентом, передбачалося розширити контингент дітей, які забезпечуються дитячим харчуванням на пільгових умовах, і надати таке право всім грудним дітям, а також дітям раннього віку, які не тільки мають статус постраждалих від ЧАЕС, а й проживають і народилися на території, забрудненій внаслідок Чорнобильської катастрофи. Однак, за орієнтовними розрахунками Міністерства фінансів, цей закон потребуватиме близько 800 мільйонів гривень на рік бюджетних коштів. Тому Президент у своїх пропозиціях запропонував надати право на безоплатне дитяче харчування лише для дітей першого та другого року життя із малозабезпечених сімей, а також грудним дітям і дітям раннього віку потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

У першому читанні прийнято законопроект в авторстві народного депутата Катерини Самойлик (КПУ) про внесення змін до Закону «Про державні нагороди України» щодо встановлення почесного звання «Народний учитель України». Це звання було впроваджено в 1977 році, однак у 1990 році воно випало з переліку державних нагород. Проектом закону передбачається виплата «народним учителям України» 40-відсоткової надбавки до заробітної платні.

Із урахуванням пропозицій глави держави також схвалено зміни до Закону «Про аудиторську діяльність», до деяких законів стосовно запобігання використанню фальсифікованих пестицидів та агрохімікатів та ін.

Глава парламенту Олександр Мороз поінформував про входження новообраних народних депутатів Володимира Демидка, Василя Демчишина, Володимира Літвінова, Ігоря Мітрошкіна, Михайла Разгоняєва, Володимира Фалька і Миколи Якименка до складу депутатської фракції Партії регіонів, Василя Богачука, Юрія Зубка і Геннадія Савосіна — до фракції СПУ, а Сергія Бичкова — до фракції «Наша Україна».