За кількістю згадувань у місцевій пресі лідером цього літа став Житомирський інститут Міжрегіональної академії управління персоналом. Він увійшов до «чорного списку», оприлюдненого навесні Міністерством освіти і науки України. У ньому 104 вузи, яким частково або повністю скасовано ліцензії. Чотири з них — із Житомирщини.

Був колись в обласному центрі дитсадок «Золотий півник». Належав він виробничому об’єднанню «Електровимірювач», яке нині ледь животіє.

Разом з велетом приладобудування згас і «Золотий півник». Саме над ним красується тепер вивіска «МАУП». Навчається тут близько тисячі студентів, з них приблизно половина — на стаціонарі. Саме на тісноту звернула увагу Державна інспекція навчальних закладів, яка здійснювала перевірку за дорученням Генеральної прокуратури. На одного студента тут припадає чотири з половиною метри загальної площі. Замість спортзалу — кімната площею 80 квадратних метрів. Комп’ютерів в інституті 15 (2,6 на сто студентів за нормативу 12), але й ті втиснуті в кімнатку. У читальному залі бібліотеки 25 місць, фонд нікчемний. Про явне порушення ліцензійних умов свідчить, наприклад, те, що на державний іспит виноситься дисципліна «Господарський процес», а кодексів і підручників — нуль. Загалом їх немає з 28 дисциплін.

Не набагато більше пощастило тим, хто хоче досконало опанувати адміністративне, цивільне та сімейне, фінансове, аграрне право — підручників п’ять відсотків від потреби.

Зафіксовано, що навіть кафедри економіки та менеджменту, психолого-педагогічних дисциплін в інституті МАУП очолюють сумісники. А завідувач кафедри правознавчих дисциплін (у цій царині в Житомирі особливий дефіцит кадрів) є викладачем історії і суспільствознавства, без наукового ступеня і вченого звання.

На одній із селекторних нарад МОНУ йшлося, зокрема, про те, що «за результатами проведених контрольних робіт показник абсолютної успішності становить 2,9 відсотка, якості знань — нуль». Якщо конкретніше, то із 68 студентів інституту, які виконували контрольні роботи з вищої математики, інформатики та комп’ютерної техніки, мікроекономіки, макроекономіки, із завданнями впоралися лише двоє.

Житомирські педагоги відреагували на позбавлення ліцензії вузу спокійно. Вуз (як і три інші в області) влітку активно проводив набір студентів.

Абітурієнтів через місцеві ЗМІ попередили: випускники не отримають дипломів державного зразка.

Слово ректору інституту МАУП Миколі Головатому:

— Справді, державна акредитаційна комісія після упередженої перевірки необ’єктивно, як ми вважаємо, винесла рішення про позбавлення ліцензії інституту, з чим ми, безумовно, не згодні. Суд першої інстанції наш позов задовольнив. Сподіваюся, ліцензія нашому вузу буде поновлена. Підготовка фахівців триватиме. Визнаємо, є недоліки, пов’язані з недостатньою кількістю професійних викладачів, треба вдосконалювати навчальний процес. Цього справедливо вимагає МОН і пропонує після усунення недоліків повернутися до питання поновлення ліцензії.

Житомир.