Цьогорічний Міжнародний телекінофорум «Разом» було присвячено боротьбі з тероризмом. До Ялти прибули діячі кіно й телебачення з 30 країн світу. А в останній день роботи форуму — ще й Голова Верховної Ради України Олександр Мороз та Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Сергій Миронов. Участі в урочистому закритті фестивалю передувала й зустріч чільників парламентів двох сусідніх держав тет-а-тет.

Глави українського та російського парламентів обговорили широке коло питань двостороннього співробітництва, євроатлантичної інтеграції та економічної співпраці у межах ЄЕП тощо.

За словами О. Мороза, бесіда була довірлива і засвідчила єдність поглядів на потребу розвивати нормальні відносини двох держав-сусідів і в економіці, і у політиці. Голова Верховної Ради охарактеризував політичну ситуацію в Україні як стабільну. Інформуючи свого російського колегу про створення коаліції у складі Партії Регіонів, СПУ та КПУ, він висловив переконання, що «Наша Україна» також приєднається до парламентської коаліції. І наголосив, що наразі всі гілки влади налаштовані на конструктивну співпрацю. «Коаліція має бути створена, я — оптиміст і прагматик, і вважаю, що вона необхідна сьогодні й, можливо, найперше «Нашій Україні», — сказав О. Мороз під час спільного брифінгу з С. Мироновим після зустрічі. — Тому я вірю в те, що вдасться домовитися. А якщо там виникають якісь нюанси, то вони будуть розв’язані найближчим часом».

Розповідаючи своєму російському колезі про законодавчу роботу в Україні, Олександр Мороз зазначив, що Верховна Рада планує першочергово ухвалити законопроекти у розвиток конституційної реформи, зокрема щодо місцевого самоврядування, про Кабінет Міністрів України, про Президента України, про опозицію.

Говорячи про співпрацю з НАТО, глава українського парламенту наголосив: питання про членство в альянсі має вирішуватися виключно шляхом референдуму. До того ж, зауважив О. Мороз, Україна має виконувати ті зобов’язання, які передбачено у «Плані дій Україна—НАТО». А також проводити роз’яснювальну роботу щодо програм альянсу, спрямованих на запобігання тероризму, незаконному обігу наркотиків, зброї, торгівлі людьми.

Щодо Єдиного економічного простору, то Голова Верховної Ради України переконаний: необхідно законодавчо забезпечити конкретні механізми економічної співпраці, зокрема, сприяти створенню зони вільної торгівлі без обмежень і вилучень.

О. Мороз також висловився за оптимізацію роботи спільної українсько-російської міжурядової комісії. На його погляд, це сприятиме «розв’язанню багатьох вузлів», які накопичилися у двосторонніх економічних відносинах, зокрема, у сферах машинобудування, металургії, сільськогосподарської продукції.

Сергій Миронов передав Олександру Морозу офіційне запрошення відвідати Російську Федерацію з офіційним візитом на чолі парламентської делегації у зручний для нього час.

Опісля зустрічі під час спільного брифінгу для журналістів Голова Верховної Ради України та Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації прокоментували й поточні політичні події. Зокрема, й щодо недавнього рішення Севастопольського апеляційного господарського суду про виключення із власності Росії маяків у Криму. Сергій Миронов висловив думку, що суд перевищив свою юрисдикцію, вирішуючи таку суперечку. І наголосив, що всі питання про перебування Чорноморського флоту Росії на території України та використання відповідної інфраструктури обумовлено відповідним міждержавним договором. У свою чергу, Олександр Мороз зазначив: у договорі між Україною та Росією щодо Чорноморського флоту є певні нюанси, які необхідно узгоджувати на рівні урядів та відповідних міждержавних робочих груп та комісій. І висловив переконання, що все буде вирішено так, як передбачено у міжнародних правових документах. «У будь-якому випадку, думаю, ніхто не претендуватиме на територію України, — сказав Голова Верховної Ради. — Можна говорити про оренду, про інші умови, але те, що це майно тієї держави, де дислокується сьогодні Чорноморський флот, думаю, не викликає ні в кого сумнівів. Тому на такому рівні всі питання буде вирішено».

Київ—Ялта—Київ.