Зараз Україна не має перспективи членства в Європейському союзі. Про це вчора сказала єврокомісар із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер. «У даний час Україна не має перспективи членства (в ЄС. — Авт.)», — заявила єврокомісар журналістам після зустрічі в Брюсселі з Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем. «Але ніхто не може передрікати майбутнє», — заспокоїла вона.

Віктор Янукович також заявив, що в умовах відсутності підтримки більшістю населення України членства в НАТО на нинішньому етапі актуальне лише питання розширення співробітництва України з альянсом. Прем’єр відзначив, що питання інтеграції України в НАТО підтримується «невеликою частиною» суспільства — приблизно «від 12 до 25 відсотків». Водночас глава уряду наголосив, що Україна «твердо налаштована» вибудовувати стабільні відносини з ЄС, «які, зрештою, приведуть до входження України в Європейський союз». Він вважає, що питання інтеграції України в ЄС сприяє економічному розвиткові України.

Янукович розповів журналістам у Брюсселі, що перед Києвом стоїть завдання «прийняти відповідні закони і відповідні рішення стосовно вступу до Світової організації торгівлі». Він сказав, що Україні необхідно прийняти 21 закон і укласти дві двосторонні угоди про доступ на ринки товарів і послуг з Тайванем і Киргизією. Прем’єр також висловив надію на створення найближчим часом зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Брюссель, як і прогнозували аналітики, зустрів Віктора Януковича по-діловому стримано. Всі акценти єврокомісари розставили абсолютно ясно. «Пряником» для нового прем’єра був підписаний учора Меморандум про взаємодію між Євросоюзом та Україною у сфері енергетики. «Цей меморандум дасть змогу створити механізм фінансування спільних енергетичних проектів і реалізації енергетичної стратегії співробітництва між ЄС та Україною з метою диверсифікації поставок енергоносіїв», — переконаний Янукович. Зі свого боку, Ферреро-Вальднер пояснила, що «це дуже конкретний крок для підвищення транспарентності, надійності і безпеки поставок енергоносіїв та їх транзиту в ЄС».