12 вересня 2006 р.

Соціалістична партія України послідовно виступає проти необгрунтованого підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. Ця тема зачіпає інтереси 90 відсотків громадян України.

Звичайно, є серйозні передумови для підвищення цін і тарифів. Зростають світові ціни на енергоносії, і дедалі важче утримувати весь житлово-комунальний комплекс у належному стані. Технологічні катастрофи на зразок Алчевська виникають дедалі частіше, отже, потрібно провести реконструкцію усіх систем постачання для населення і підприємств: газу, води, тепла, електроенергії.

Але не можна всі ці проблеми перекладати на плечі людей. Не може бути аргументом твердження, що у наших європейських сусідів ціни на житлово-комунальні послуги значно вищі за українські, і тамтешня спільнота сприймає це без протестів. Але ж і зарплата, і пенсії там теж вищі за українські. Потрібно шукати внутрішні резерви для збереження і так немалих видатків на житло і комунальні послуг. Одним із них могло б стати використання для потреб житлово-комунального господарства газу власного видобування.

Потрібно також провести системне реформування житлово-комунальної сфери. На жаль, за 15 років незалежності жоден уряд не подолав системної кризи у житлово-комунальному господарстві. Влада намагалася лише накладати латки за рахунок платників податків — пересічних громадян. Однак не можна більше латати те, чого нема, треба шукати шляхи фінансування для проведення комплексної, глибокої реформи всього житлово-комунального господарства.

Фракція Соціалістичної партії України вважає, що для вирівнювання ситуації потрібно:

— максимальне використання газу власною видобутку на потреби населення для формування оптимальної ціни на газ;

— тимчасовій слідчій комісії з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями чинного законодавства на енергетичному ринку України закцентувати свою увагу на питанні формування ціни на газ власного видобутку та доповісти не пізніше 1 жовтня 2006 року;

— доручити Кабінету Міністрів за рахунок внутрішніх чи зовнішніх запозичень залучити не менше 10 млрд. грн. для негайного проведення комплексних ремонтних робіт у сфері ЖКГ;

— терміново створити робочу групу за участю Верховної Ради, Кабміну та НКРЄ для вирішення цих питань.

Важливою умовою є підвищення життєвого рівня населення до стандартів європейських країн. Підвищення ж цін і тарифів без урахування цієї умови тільки поповнить армію малозабезпечених громадян та боржників, і ситуацію не підлатають жодні пільги і субсидії. Тільки соціалізація економіки допоможе розірвати зачароване коло зростання цін і тарифів та зубожіння, вийти на прийнятні для людей і держави цільові параметри у житлово-комунальній сфері.

Голова фракції СПУ Василь ЦУШКО.