Кабінет Міністрів учора презентував громадськості проект держбюджету-2007. Державний — з доходами у 136 мільярдів гривень і дефіцитом у 15 з лишком мільярдів гривень (2,55 відсотка від загального рівня ВВП). Зведений — з доходами у 179,4 мільярда гривень і видатками — у 196,4, або на 13,7 відсотка більше за плановий показник нинішнього року.

Запропонована фінансова конструкція, на думку першого заступника міністра фінансів Вадима Копилова (на знімку в центрі) і першого заступника міністра економіки Анатолія Максюти, які її презентували, є перехідною. Бюджет має відновити пропорції між розвитком економіки та соціальної сфери, створити умови для прискореного її розвитку на засадах інвестиційно-інноваційної моделі.

Частка місцевих бюджетів у проекті зросла до 43,4 відсотка, а субвенції — на 55,2 відсотка. Дефіцит покриватиметься за рахунок внутрішніх і зовнішніх запозичень, оскільки співвідношення державного боргу і рівня ВВП становить багатообіцяльні 14 відсотків.

Автори запланували зменшити фіскальний тиск на економіку за рахунок зниження нормативу відрахувань частини прибутку держпідприємств з 50 до 15 відсотків, зменшення ставки збору з продажу валюти з 1,3 до 1,0 відсотка, низку змін до законодавства, які удосконалюють адміністрування податків та обмежують надання необгрунтованих пільг. З прогнозу економічного і соціального розвитку країни, який Кабмін затвердив напередодні, випливає, що перехід уряд обіцяє нелегкий, як то кажуть, крутий. Очікують, що ВВП наступного року зросте на 6,5 відсотка (номінальний — 594,1 млрд. грн.), інфляція — на 7,5 відсотка, ціни виробників продукції — на 14,4 відсотка. Позитивне сальдо торговельного балансу за підсумками року має становити 163 мільйони доларів США. Середньорічний валютний курс — 5,1 гривні за долар США. Ціна на газ — 135 доларів США за тисячу кубометрів.

Зрозуміло, що уряд має на меті проводити послідовну протекціоністську політику стосовно експорту вітчизняної продукції. Водночас очевидно, що недооцінка інвестиційного імпорту і послідовного підняття заробітних плат і пенсій може спричинити інерцію внутрішнього попиту, який генерує економічне зростання. І уряд планує подальше покращення соціальних стандартів життя. Мінімальна заробітна плата, як передбачається, зросте з 1 січня до 400 гривень, з 1 липня — до 420, з 1 грудня до 450 гривень. Прожитковий мінімум зростатиме швидше за інфляцію на 8 відсотків. На мільярд гривень мають зрости соціальні виплати. А Пенсійний фонд вперше за останні роки, як обіцяють, буде бездефіцитним.

Зрозуміло, що ціни на газ справлятимуть найбільший вплив на динаміку економічного зростання наступного року, оскільки воно зумовлює рівень енергоспоживання. А звідси безліч відкритих запитань, на які шукатимуть відповідь і в уряді, і в парламенті. Але є доволі висока вірогідність того, що перехідний крутий проект сподобається Верховній Раді. І все залежатиме від того, як його втілюватимуть у життя.