Після двомісячної перерви 14 вересня Апеляційний суд Києва у відкритому режимі, однак без відеозйомки, продовжив слухання справи Георгія Гонгадзе. Якщо раніше суддівська колегія на чолі з Іриною Григор’євою допитувала підсудних та потерпілих, то вчора почався новий етап процесу — допит свідків.

Першою заслухали головного редактора інтернет-видання «Українська правда» Олену Притулу: як відомо, саме на виході з її будинку 16 вересня 2000 року Гія потрапив у пастку, розставлену, за матеріалами слідства, колись всюдисущим, а нині невловимим генералом Олексієм Пукачем. Олена розповіла про свої стосунки з Гонгадзе до трагічної вересневої дати, про відомі їй обставини його зникнення та про свою участь у пошуку та розпізнанні «таращанського тіла».

На засідання не з’явилися мати та вдова Георгія. До матеріалів справи долучено вже оприлюднений у пресі лист-заяву Лесі Гонгадзе, в якій вона поінформувала суддів про припинення дії угоди між нею та її адвокатом Андрієм Федуром. Пані Леся днями пояснила журналістам таке рішення не претензіями до свого захисника, а небажанням брати участь в імітації правосуддя. «Судовий процес наближається до кінця, —сказала вона, — а за грати хочуть посадити начебто виконавців, у чому я сумніваюсь». Сам Андрій Федур додав, що «він виходить із процесу, оскільки зв’язаний позицією матері загиблого журналіста». Він розуміє, що такий вимушений крок вигідний прокуратурі та іншим силовим структурам, але не може змінити рішення Лесі Гонгадзе. Втім, замість нього в судовому процесі братиме участь інший адвокат — екс-міністр юстиції Сергій Головатий.

З’ясувалося, що за два місяці сталися зміни не лише в потерпілої сторони, а й у підсудної. Затяжна «епідемія» гіпертонії серед обвинувачуваних, під знаком якої відбувалося багато попередніх засідань, вплинула на здоров’я Миколи Протасова: він тепер інвалід третьої групи. Про надходження відповідної довідки з інституту імені Стражеска, де підозрюваний у вбивстві пацієнт проходив медичне обстеження, повідомила головуюча на процесі Ірина Григор’єва. Хоча, як пояснила під час перерви адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теліченко, за законом новонадбана інвалідність «нічого не дає. Він може лише сподіватися на пом’якшення покарання».

Суд працюватиме в інтенсивному режимі: на допит запрошено понад півсотні свідків.