Ранкове засідання 14 вересня

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Олександр Мороз поінформував народних депутатів, що у зв’язку з непорозумінням у сесійній залі між народними депутатами в середу, 13 вересня, він зранку мав бесіду з керівництвом фракції БЮТ. І, зрештою, вони домовилися: глава парламенту доручив профільному комітету додатково вивчити питання про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування об’єктивності встановлення нових тарифів на природний газ для населення та житлово-комунальні послуги і відповідність цього рішення Регламенту Верховної Ради. І тоді це питання ще раз буде заслухано в парламенті.

Склали присягу 11 народних обранців України, котрі поповнили парламентські лави після того, як низка депутатів перейшли працювати до виконавчої влади. Головуючий Олександр Мороз привітав своїх колег і побажав їм дружної роботи, порозуміння та успіхів у законотворчій діяльності.

Парламент достроково припинив повноваження народного депутата Романа Зварича (371 голос), котрий працює міністром юстиції. А 244 народні обранці віддали свої голоси за призначення головою Державного комітету телебачення і радіомовлення України Едуарда Прутніка.

Обрано і нове керівництво двох парламентських комітетів: головою Комітету Верховної Ради з питань бюджету став представник Партії регіонів Володимир Макеєнко, Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування — «регіонал» Віктор Тіхонов. Депутати також визначилися із проведенням низки днів уряду та парламентських слухань. У грудні 2006 року уряд звітуватиме у Верховній Раді про виконання рекомендацій парламентських слухань про стан забезпечення житлом та соціальний захист військовослужбовців. 21 листопада в сесійній залі відбудуться парламентські слухання з нагоди Міжнародного дня проти насильства щодо жінок та на тему рівності прав та можливостей жінок в Україні. А парламентські слухання на теми підготовки вступу України до СОТ, реформування державних та комунальних ЗМІ, проблем інвалідності та смертності населення України від серцево-судинних захворювань та проблем державного фінансування системи охорони здоров’я вирішено провести не в сесійній залі, а у профільних парламентських комітетах.

Зранку народні депутати привітали з днем народження свого колегу Євгена Філіндаша.

Конституційною більшістю (389 «за») парламент схвалив рішення Президента України про участь українського миротворчого контингенту в забезпеченні безпеки Спеціального суду у республіці Сьєрра-Леоне. Йдеться про дозвіл брати участь у миротворчих операціях ООН у Сьєрра-Леоне українському окремому 56-му вертолітному загону, котрий з 2004 року перебуває з миротворчою місією у сусідній Ліберії.

Депутати також схвалили зміни до деяких законодавчих актів щодо форми створення банків та розміру статутного капіталу. Цей документ передбачає, що вітчизняні банки мають існувати лише у формі ВАТ, щоб кожний вкладник мав доступ до інформації про статутний фонд, керівництво та діяльність банку. Статутний капітал існуючих банків має становити не менш як п’ять мільйонів євро, а для новостворених банків — не менш як 10 млн. євро. Для приведення статутних фондів у відповідність до вимог цього закону передбачається відвести три роки.

Парламентарії також вирішили створити ТСК з питання перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ з боку народного депутата від Партії регіонів Олега Калашнікова, що сталося 12 липня ц. р. біля будівлі парламенту, схвалили постанови про встановлення щорічної премії Верховної Ради у галузі освіти, про призначення позачергових виборів окремих сільських голів, ратифікували низку міжнародних угод.