Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1-й тур. 13 вересня.

Група Е. «Динамо» (Україна, Київ) — «Стяуа» (Румунія, Бухарест). 1:4. Голи: Гіоня, 3, Ребров, 16, Бадя, 24, Діка, 43, 79.

«Динамо»: Шовковський, Маркович (Морено, 61), Родольфо, Родріго, Несмачний, Юссуф, Корреа (Белькевич, 58), Гусєв, Ребров (Отальверо, 74), Рінкон, Шацьких. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Стяуа»: Фернандеш, Шабан, Гоян, Гіоня, Несу, Ніколіце, Парасків, Ловін, Крісточя (Опріце, 75), Діка (Петре, 82), Бадя (Теро, 70). Тренер — Космін Олерою.

Попереджено: Несу, 13, Фернандеша, 27, Гіоню, 73.

Арбітр — Пол Аллаєрс (Бельгія).

Київ. НСК «Олімпійський». 16 градусів. 50 354 глядачі.

«Ліон» (Франція) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 2:0 (Фред, 11, Тігу, 31).

Група F. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Селтик» (Шотландія). 3:2. «Копенгаген» (Данія) — «Бенфіка» (Португалія). 0:0.

Група G. «Порту» (Португалія) — ЦСКА (Росія). 0:0. «Гамбург» (Німеччина) — «Арсенал» (Англія). 1:2.

Група H. «Андерлехт» (Бельгія) — «Лілль» (Франція). 1:1. «Мілан» (Італія) — АЄК (Греція). 3:0.

Не такого повернення свого «Динамо» до Ліги чемпіонів після річної перерви чекали київські вболівальники. Якийсь кошмар та й годі. Після четвертого пропущеного м’яча глядачі почали залишати трибуни НСК «Олімпійський». Цей людський потік дуже нагадував траурну процесію.

Людей непокоїло лише одне запитання: чому їхня улюблена команда, котра ще зовсім недавно відзначалася чудовою результативністю, високими швидкостями і злагодженими колективними діями, цього разу нагадувала переляканих, уповільнених початківців?

Я аж ніяк не збираюся виправдовувати цей конфуз. Звичайно, гравці дуже винні, що так сталося. Та, погодьтеся, є й об’єктивні факти, котрі вплинули на ситуацію, ще й як. На жаль, не в найкращій формі перебуває Шовковський, якому можна лише поспівчувати. Як кажуть, добре швидко забувається, а нинішнє погане очі муляє. Спад у грі воротаря останнім часом позначається на динамівській грі особливо відчутно. От і в матчі зі «Стяуа» Олександр жодного разу не врятував колектив. Маю на увазі епізоди із пропущеними м’ячами.

Великі проблеми в нас із центром оборони. Тривалий час хворіють Федоров і Ващук. А тепер і Саблич із збірної Хорватії прибув із невеликим ушкодженням, що не дало йому змоги вийти на поле. Можливо, більше проблем у румун було б, якби у складі «Динамо» грали форварди Клебер та Мілевський. Однак і вони ніяк не оговтаються після травм. Щоправда, бразилець уже працює в основній групі, і ми незабаром побачимо його в «основі».

Усе це згадав не тому, що якимось чином намагаюся виправдати поразку «Динамо». Гості виграли цілком заслужено. Завзяття та самовідданості їм не позичати. Як кажуть, вони діяли не шкодуючи живота. І річ не в тому, що футболісти з Румунії забили швидкого м’яча. Хоча і цей факт також важливий. Головне полягає в іншому — футболісти «Стяуа» протягом усієї зустрічі мали помітну перевагу, постійно тиснули на позиції киян, частіше вигравали єдиноборства.

Наставник румунського клубу Космін Олерою так прокоментував зустріч:

— Я ж казав, що ми прибули до Києва по перемогу. Нам допоміг швидкий гол, але і «Динамо» відігратися не забарилося. За такої ситуації дуже сильно на результат вплинув наш другий гол. У моїх підопічних сьогодні був фантастичний дебют. Команди — рівні за силами, але нам поталанило. У нас був щасливий день...

Анатолій Дем’яненко сказав, що його команда потворно зіграла в обороні:

— Помилки, яких ми припустилися, на такому рівні не прощають. Не розумію, в чому причина. Готувалися дуже серйозно. Планували, де хто діятиме, кого опікатиме. Тому розмови про недооцінку суперника недоречні. Знали, що «Стяуа» збалансована команда, має кістяк гравців, здатних повести за собою інших.

Не виправдовуватимусь, однак ви, либонь, знаєте про наші кадрові проблеми. От і колумбійців змушений був випустити на поле, бо не знайшлося когось іншого. Вони лише два тижні в нашій команді. Тому певною мірою ризикував, вводячи їх у гру. Але не мав іншого виходу. Була нагальна потреба спробувати якийсь інший варіант, постаратися зламати гру суперника і поміняти нашу.

Одне слово, маємо передивитися відеозапис матчу, проаналізувати помилки, зробити висновки. Тоді можна буде зібратися знову і предметно поговорити.

...Що тут скажеш, «шикарний» старт у групових турнірах влаштували українські клуби своїм прихильникам. Однак так сталося, і нічого вже не вдієш. Та миритися з усім цим негоже. Треба пережити ці невдачі разом —футболістам, тренерам, уболівальникам, ЗМІ, серйозно розібратися з причинами провалу. І, звичайно, вірити, що на зміну чорній смузі неодмінно має прийти біла. А що нам, скажіть, залишається ще робити?..