Під час засідання сесії міської ради було оприлюднено журналістську ініціативу «Антируїна», що стосувалася порятунку площі Ринок, де через некваліфіковані дії виконавців руйнується архітектурне середовище. Окрім цього, останнім часом прозвучало чимало зауважень, гострої критики з приводу оновлення фасадів, «не такої» бруківки, неавтентичних скульптур біля ратуші тощо.

Міський голова Львова Андрій Садовий підтримав ідею створення спеціальної комісії для розслідування фактів порушення чинного законодавства і висловив свою точку зору:

— Влада у Львові була досі надто слабкою і корумпованою, щоб мати змогу стежити за дотриманням закону в цій галузі. Звідси і пластикові вікна, які врізають в історичні фасади, і жахливі рекламні вивіски, які псують історичне середовище, і псевдотендери на реставраційні роботи, які виграли некваліфіковані фірми. Наше завдання — взяти під жорсткий контроль усе, що відбувається з історичними пам’ятками. Але місту бракує кваліфікованих людей і дуже — грошей. Сьогодні у нас є не лише багатолітня історична спадщина, якою ми пишаємось. У нас є і «спадщина» корупції і безгосподарності, яку можна подолати лише системною працею і не за один день. Той, хто готовий це робити, — потенційний союзник міста. Потрібно навести елементарний порядок в органах влади, щоб вони перестали бути «дишлем», через який все вирішується за гроші. Це повинні відчути службовці. Але це повинні сприйняти і мешканці Львова. Місто мусить нарешті почати виходити з кризи, залучати інвестиції, заробляти гроші, наймати найкращих фахівців із-за кордону до часу, коли наші спеціалісти зможуть виконувати роботи в історичній частині на відповідному рівні.

Дискусія довкола площі Ринок триває і має свої підспудні течії. Зокрема, директор Інституту «Укрзахідпроектреставрація» Володимир Швець на сторінках «Львівської газети» від 11 вересня ц. р. заявив:

«Крик, який зчинили довкола площі Ринок, спричинено лише одним —непогодженою документацією. Була спроба погодити, коли вже спалахнув скандал, але київські інстанції не хочуть втручатися у наші справи. Тим часом у місті не всі врівноважені, мають нефахове ставлення, не є компетентними... Ми не маємо стільки коштів, щоб провести докорінну реконструкцію площі Ринок. Нині є добре водовідведення, а якщо десь не надто добре прокладено мощення, то його потрібно підправити і припинити репетувати на цю тему. За всіх відповідних погоджень площа Ринок виглядала б так само або схоже».