Ранкове засідання 13 вересня

Словесні списи в сесійній залі почали ламатися з початком обговорення проекту постанови про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування об’єктивності встановлення нових тарифів на природний газ для населення та пов’язаних із цим наслідків зі зміни тарифів на комунальні послуги.

Представляючи свій проект, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко підкреслила, що уряд оголосив громадянам України тарифну війну. Вона вкотре зазначила: «Немає нічого спільного між установленням ціни на російський газ і цінами, встановленими для населення. Бо Україна потребує 19 мільярдів кубометрів газу, а видобуває 20 мільярдів». Це свідчить про те, що вітчизняного газу має вистачити на потреби населення.

— Ціни на газ завищено свідомо, — констатувала лідерка БЮТ. А нині вже йдеться про програму передачі прав власності на газові розподільні системи. «Це набуло такого розмаху, що потребує втручання парламентської слідчої комісії». Інакше, сказала вона, невдовзі кожна українська родина стане банкрутом.

За пропозицією Юлії Тимошенко очолити комісію мав представник опозиції Микола Сивульський, а до її складу ввійти представники всіх фракцій.

— Якщо комісію очолить представник опозиції, — наголосила лідерка БЮТ, — то влада засвідчить, що їй боятися нема чого. А якщо — представник правлячої коаліції, то це свідчитиме, що опозиція зачепила правильне питання.

Доповідаючи про альтернативний проект, представник Партії регіонів Василь Кисельов зауважив, що відмінність документа полягає лише в кількох пунктах. Головою комісії було пропоновано призначити Аллу Александровську (КПУ), скоротити термін діяльності комісії із шести місяців до трьох і заслухати звіт уже через місяць. Депутат пропонував також додати пункт, за яким ТСК доручається перевірити обґрунтування списання боргів ЄЕСУ. Депутати довго сперечалися про доцільність створення такої комісії, бо в парламенті вже створено майже альтернативну комісію з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунків за нього та можливих порушень чинного законодавства. Парламентарії пропонували також надати чинній комісії додаткові повноваження. Сперечалися вони і з приводу того, хто власне має очолити ТСК: представник опозиції чи правлячої коаліції. Говорили обранці і про надмірну політизацію цього питання. До того ж голова Комітету з питань економічної політики Володимир Заплатинський повідомив, що висновку комітету з приводу цих постанов ще немає, він буде готовий до п’ятниці.

177 голосами (для утворення ТСК потрібно 150 голосів «за») парламентарії прийняли за основу проект постанови, підготовлений Юлією Тимошенко. Щоправда, це спричинило ще більший шквал протесту. Бо, за словами народного депутата Сергія Саса (БЮТ), створення ТСК не передбачає ухвалення проекту постанови за основу і голосування є остаточним.

Утім, аргументи «бютівця» не задовольнили сесію, і вона внесла зміни до постанови Тимошенко. Зокрема, головою ТСК було обрано Аллу Александровську (228 «за»), змінено термін діяльності комісії із шести місяців до трьох (234 «за») і доручено комісії вивчити питання обґрунтування списання боргів ЄЕСУ (227 «за»). За постанову в такому вигляді проголосували 230 народних депутатів. Усе це спричинило бурю протестів з боку БЮТ — члени фракції заблокували президію Верховної Ради. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, який вів засідання, не встиг оголосити перерву — депутат-«бютівець» вирвав мікрофон. Після невеликої перерви Адам Мартинюк повідомив, що фракція БЮТ вимагає провести засідання погоджувальної ради. Інформації, про що зрештою домовилися депутати під час погоджувальної ради, так і не прозвучало. Адам Мартинюк повідомив про закриття пленарного засідання.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Олександр Мороз оголосив про входження народних депутатів Інги Вершиніної, Дмитра Крючкова та Максима Луцького до антикризової коаліції, а також про відмову Віктора Януковича виконувати обов’язки голови фракції Партії регіонів у зв’язку з призначенням на посаду Прем’єр-міністра і призначення на посаду голови фракції Раїси Богатирьової. Крім того, Голова Верховної Ради повідомив, що від виконання обов’язків заступника голови фракції Партії регіонів звільнено: Миколу Азарова, Володимира Рибака, Андрія Клюєва, Василя Джарти. На їх місця призначено: Василя Кисельова, Михайла Чечетова, Василя Хару, Михайла Мироненка та Віктора Слауту.

Парламентарії привітали із днем народження свого колегу Володимира Заплатинського.