Ранкове засідання 12 вересня

Учора Верховна Рада позбавила 12 сумісників депутатських повноважень: Прем’єр-міністра Віктора Януковича, Першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів Миколу Азарова, міністра охорони навколишнього природного середовища Василя Джарти, віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва, міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, віце-прем’єр-міністра, міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Володимира Рибака, міністра транспорту та зв’язку Миколу Рудьковського, голову Фонду державного майну Валентину Семенюк, міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, міністра вугільної промисловості Сергія Тулуба та директора «Укрзалізниці» Володимира Козака. Міністр юстиції Роман Зварич заяву про складання депутатських повноважень до Верховної Ради не подав. Тож питання стосовно нього вирішуватиметься у судовому порядку. Так вирішили 316 парламентаріїв. А Голова Верховної Ради пообіцяв, що відповідне доручення буде підписано в понеділок. «У сесійній залі сумісників не буде», — констатував Олександр Мороз. Питання про інших сумісників, за словами глави парламенту, буде вирішено додатково.

Сесія прийняла за основу порядок денний другої сесії Верховної Ради п’ятого скликання. Народні обранці 387 голосами підтримали заяву Івана Чижа про звільнення з посади голови Державного комітету телебачення і радіомовлення. Крім того, народні обранці затвердили персональний склад тимчасової слідчої комісії з питань порушення законодавства під час проведення виборів до органів місцевого самоврядування в місті Черкаси у 2006 році. Її очолив «нашоукраїнець» Юрій Оробець. Депутати також включили Григорія Омельченка до складу ТСК з питань розслідування звинувачень у підкупі народних депутатів та доручили комісії прозвітувати перед сесією до 22 вересня.

А от внесення змін до статей 59—61 Регламенту спричинили цілий шквал суперечок. Як зазначив доповідач з цього питання Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, зміни стосуються норм Регламенту стосовно розпуску фракції, яка налічує меншу кількість голосів за ту, яку партія отримала на виборах. Під загрозою розпуску, повідомив Адам Мартинюк, опинилася фракція Блоку Юлії Тимошенко, через те, що виключила зі свого складу кількох депутатів. Утім, бютівець Олександр Турчинов не погодився з таким трактуванням норм Регламенту. На його переконання, розпуск будь-якої фракції загрожуватиме тоді, коли вона налічуватиме менш як 21 особу (стільки налічує фракція комуністів). Саме від цієї цифри й потрібно відштовхуватися, наголошував депутат. Крім того, в Регламенті пропонувалося визначити, що депутат, якого виключили із фракції, вважається позафракційним і за власною заявою може ввійти до складу коаліції чи опозиції. Втім, парламентарії підтримали проект постанови лише в першому читанні. Остаточне голосування доопрацьованого документа має відбутися наступного вівторка.

Виступи парламентаріїв на початку ранкового засідання були спрямовані на проблеми житлово-комунального господарства. Як заявила лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, природа підвищення тарифів на ЖКГ — шахрайська тіньова операція «Росукренерго». Крім того, вона зазначила, що собівартість вітчизняного газу становить 114 грн. з усіма накрутками, а населенню пропонують його купувати за ціною 414 грн. Юлія Тимошенко повідомила, що її фракція ініціюватиме створення спеціальної слідчої комісії для розслідування цих фактів. Імовірно, це питання розглядатимуть сьогодні.

Голова фракції «Нашої України» Роман Безсмертний у своєму виступі акцентував увагу на впровадженні конституційної реформи. За його словами, перша сесія цього скликання була своєрідним екзаменом на вміння реалізувати норми Конституції України. На його переконання, цей іспит було складено на «задовільно», а почасти «незадовільно». «Принципи, які дарувала нова Конституція, — це альфа і омега цивілізованої демократичної системи, які, на жаль, під час її реалізації були дещо викривлені». Крім того, за словами депутата, конституційні зміни без необхідного комплексу законодавчих актів можуть призвести до дискредитації нових демократичних механізмів реалізації влади.

Парламентарії на ранковому засіданні привітали з днем народження свою колегу Лілію Григорович.

Народні депутати 353 голосами внесли зміни до Закону «Про планування і забудову територій» (щодо містобудування), а також розглянули низку законопроектів за скороченою процедурою. Зокрема, парламентарії у першому читанні ухвалили зміни до Закону «Про застосування амністії в Україні» (щодо приведення норм закону у відповідність з чинним кримінальним законодавством), до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів щодо відповідальності за самовільне захоплення земельної ділянки.