На шляху до доброчесноті

Для реалізації стратегії антикорупційної політики Президент України Віктор Ющенко затвердив своїм указом Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності» та вніс на розгляд Верховної Ради України пакет проектів законів, спрямованих на виконання Україною міжнародних зобов`язань у сфері протидії корупції, повідомляє прес-служба глави держави.

Глава держави вніс до Верховної Ради законопроекти «Про ратифікацію конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції», «Про ратифікацію Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією» та «Про ратифікацію додаткового протоколу до Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією». На думку Президента, ратифікація цих документів сприятиме утвердженню позитивного іміджу України як держави.

На реалізацію зазначених документів також спрямовані внесені Президентом проекти законів України «Про засади запобігання та протидії корупції» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення». Вони уточнюють поняття корупції, видів корупційних діянь, установлюють обов’язок передачі майна, що належить особам, які займають політичні посади, та членам їхніх сімей в управління, заборону одержання особами, уповноваженими на виконання функцій держави, подарунків. Крім того, передбачається обов’язок декларування доходів та видатків посадових осіб.

Проектом закону України «Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення» пропонується притягувати до відповідальності юридичних осіб за пропонування або давання хабара посадовій, службовій особі державного органу або органу місцевого самоврядування.

Найближчим часом на одному із засідань РНБО України буде розглянуто план заходів із реалізації антикорупційної політики відповідно до указу Президента «Про Концепцію подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності».

Широка коаліція де-факто вже є

Широка коаліція у складі чотирьох фракцій де-факто вже існує, а її юридичне оформлення — це питання «нетривалого часу». Про це, як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», заявив в інтерв’ю журналістам Прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

«Сьогодні ми маємо коаліцію у складі чотирьох фракцій у Верховній Раді де-факто, — сказав прем’єр. —Представники фракцій коаліції працюють на посадах керівників міністерств і відомств, і ніхто не порушує питання про їх звільнення».

За словами В. Януковича, форму створення майбутньої широкої коаліції найближчим часом визначить експертна група — чи буде це підписання доповнення до уже наявної угоди про створення антикризової коаліції чи щось інше.