Питання про розширення парламентської коаліції затягується на невизначений час — про це заявив на прес-конференції у Верховній Раді Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. «Ніхто не дасть відповіді на запитання, скільки триватиме цей процес, — сказав він. — Він триватиме довше, ніж хтось того хоче». За словами А. Мартинюка, заплановане на вчора засідання робочої групи з утворення широкої коаліції не відбулося, оскільки це питання ще не опрацьоване на рівні групи експертів. А тому засідання робочої групи перенесено на невизначений термін. І гальмує цей процес, вважає Перший заступник Голови Верховної Ради, фракція «Наша Україна»: «Або «Наша Україна» вчергове вступила в політичну гру, або хоче, щоб угоду було підписано в такому варіанті, який їй до вподоби». Водночас Адам Мартинюк зауважив, що «Наша Україна» у червні вже мала шанс підписати коаліційну угоду «на двох» з Партією регіонів. А тепер такий крок або цілком нова коаліційна угода навряд чи ймовірні. Бо «Регіони України» не зацікавлені створювати цілком нову коаліцію і залежати від «Нашої України». Перший заступник глави парламенту також наголосив, що до розширеної коаліції, згідно з Конституцією, можуть увійти лише депутатські фракції у повному складі, а не окремі депутати з фракції. Однак відповіді на запитання, чи увійде вся фракція «Наша Україна» до розширеної коаліції на сьогодні немає, бо відсутня спільна точка зору на цю проблему у партій, котрі входять до блоку НУ. Фракція КПУ, за словами А. Мартинюка, готова до розширення коаліції, однак ніколи не відступиться від своїх програмових засад, зокрема, щодо участі України в НАТО та СОТ. Водночас Перший заступник зауважив: буде розширення коаліції чи ні, це нині не найважливіше питання у державі. Верховна Рада та уряд співпрацюють нормально, відбуваються засідання координаційної ради Верховної Ради і Кабінету Міністрів, на яких розглядають законопроекти, що мають бути винесені на розгляд парламенту. На запитання, чи обов’язково будуть у парламентській коаліції комуністи, А. Мартинюк відповів ствердно. Чи буде в коаліції «Наша Україна» — покаже час, вважає він. Нині тривають переговори у форматі чотирьох політичних сил — Регіони України, «Наша Україна», КПУ і СПУ.

У п’ятницю, повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради, у парламенті заслухають інформацію про хід розслідування справи журналіста Г. Гонгадзе. Це питання знову постало у зв’язку з річницею зникнення журналіста, однак у А. Мартинюка є сумніви, що суспільство зможе почути щось нове.

«Зависло у повітрі» і обрання ще одного заступника Голови Верховної Ради. За словами А. Мартинюка, це питання прямо пов’язане з переговорними процесами з переформатування парламентської коаліції. І не виключено, що ця посада залишиться за більшістю.