Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону «Про внесення змін до Закону «Про Національний банк України».

Цей документ розроблено з метою посилення незалежності НБУ, його керівних органів, зміни терміну повноважень Голови Національного банку та усуває окремі передумови можливого конфлікту інтересів у роботі певних категорій службовців банку.

Щоправда, народні обранці висловили низку зауважень до статті 1. Вони, зокрема, стосуються заборони депутатам бути обраними членами ради Нацбанку. Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради також вважає таку заборону невмотивованою.

Окрім цього, комітет рекомендував Верховній Раді прийняти зміни до Закону «Про банки і банківську діяльність». Зміни дадуть змогу збільшити надходження банківського інвестиційного капіталу на український ринок, підвищать захист клієнтів, вкладників, поліпшать якість роботи банків.

* * *

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради заслухав інформацію про концепцію передпроектних розробок будівництва «Парламентського містечка».

Народні обранці розглянули і два проекти постанов. Зокрема, про проведення парламентських слухань «Засоби масової інформації Верховної Ради України: стан, проблеми, перспективи». Вони вирішили поінформувати колег з Комітету з питань свободи слова та інформації про свої зауваження до проекту постанови з урахуванням положень частини третьої статті 229 Регламенту Верховної Ради.