Щоб його ліквідувати, прийнято рішення внести зміни у законодавче поле

Питання державних закупівель обговорювалося на вчорашній нараді під керівництвом Голови Верховної Ради Олександра Мороза. У ній взяли участь представники парламенту, уряду та громадських організацій, які мають відношення до організації забезпечення прозорості і ефективності державних закупівель. Учасники засідання дійшли висновку про необхідність внесення змін до Закону «Про організацію державних закупівель». Вона викликана передусім неефективністю чинного закону. За словами Олександра Мороза, нині до парламенту надійшло 25 відповідних законопроектів, що свідчить про неабияку увагу до цієї важливої проблеми. «Бо йдеться про понад 120 мільярдів гривень», — зазначив він.

Голова Верховної Ради повідомив також, що учасники засідання прийняли рішення про створення робочої групи на чолі з Василем Цушком, якій доручено до 1 жовтня підготувати остаточний документ зі змінами до Закону «Про організацію державних закупівель», а можливо, і нову редакцію закону. До цієї групи увійдуть всі суб’єкти законодавчої ініціативи, які внесли свої проекти, представники Рахункової палати та Антимонопольного комітету.

Водночас Олександр Мороз зазначив, що необхідно посилити норми деяких статей Кримінального та Адміністративного кодексів. Адже всі закупівлі контролювати не вдасться — доведеться створювати армію контролюючих органів. «Потрібно, щоб той, хто бере участь в організації або проведенні закупівель, знав, що бюджетні кошти треба використовувати ефективно», — зазначив він.

За словами глави парламенту, саме в цьому секторі і зосереджено великий обсяг корупції. На його думку, Україні було б корисно поцікавитися досвідом інших країн: Швеції, Британії, навіть Росії і Білорусі, які випереджають нас у цьому питанні. Крім того, за словами Олександра Мороза, будуть вжиті заходи зі створення умов для забезпечення коригування і контролю у здійсненні державних закупівель через посилення функцій Антимонопольного комітету і Рахункової палати.

«Тут є багато напрямів, щоб економіка працювала ефективно і щоб розвивався внутрішній ринок, і щоб був контроль за ефективним використанням державних коштів», — наголосив Олександр Мороз.