Завершився дводенний візит Президента України Віктора Ющенка до Азербайджану. Проте експерти стверджують, що переговори ці далекі від бажаного прориву в домовленостях з енергетичного співробітництва двох держав.

Як відомо, візит Ющенка до Азербайджану був обумовлений бажанням влади почати новий проект транспортування нафти за маршрутом Баку—Одеса—Броди—Плоцьк. Основна проблема нафтопроводу Одеса—Броди полягає у відсутності каспійської та середньоазіатської нафти для його заповнення. Офіційний Баку знову задекларував підтримку проекту транспортування нафти до Європи українською магістраллю Одеса—Броди. Однак про надання необхідних обсягів пального мова так і не йде.

Директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Саприкін певен, що офіційні переговори з президентом Азербайджану навряд чи забезпечать появу стратегічної сировини. Адже такі домовленості, як правило, укладають з конкретними компаніями, що безпосередньо видобувають нафту в каспійському регіоні та Казахстані.

«Як дуже важливий, новий постачальник нафти на світові ринки з Каспію в Середземномор’я, Азербайджан має намір дуже активно співпрацювати з нашими партнерами, зокрема з Україною», — сказав Ільхам Алієв на спільній з Віктором Ющенком прес-конференції. Однак, відповідаючи на конкретне запитання, наскільки може бути дорожча для України азербайджанська нафта, ніж російська, президент Азербайджану лише підкреслив: «Азербайджанська нафта — дуже якісна, вона котирується на світових ринках вище, ніж відома марка «брентова», її продають з премією до «бренту» і тим самим вона, звісно, підвищує ефективність розробки нафтогазових родовищ Азербайджану».