Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань перевірки ситуації із забезпечення природним газом українських споживачів, розрахунків за нього та можливих порушень чинного законодавства оприлюднила попередній звіт.

У ньому, зокрема, наголошується, що протягом 2005—2006 років правоохоронні органи виявили низку порушень законодавства та дій із карними ознаками з боку посадових осіб Національної акціонерної компанії (НАК) «Нафтогаз України», а також її дочірніх підприємств. «Більшість контрактів на поставку до України природного газу та його транзит через територію країни укладалися непрозоро, зі значними порушеннями визначених законодавством процедур», — йдеться в документі.

Водночас парламентарії зазначають, що держава фактично втратила контроль над процесом реалізації газу та нафти українського походження. «У 2005—2006 роках значна кількість нафти українського походження з обсягів видобутку ВАТ «Укрнафта» була незаконно експортована за межі України. Створено штучну схему ухиляння від обов’язкового продажу нафти, газу й газового конденсату за аукціонними принципами для потреб внутрішнього ринку», — зазначають члени ТСК.

Поставити крапку у цьому питанні доведеться Генеральній прокуратурі. Наразі, як зазначається у документі, прокуратура вже порушила кримінальну справу за цими фактами.