Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендував парламенту прийняти закон «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії» (переглянутої) у редакції, яка була внесена на розгляд Верховної Ради Президентом України.

Глава держави звернув увагу на те, що закон надав згоду на застосування хартії у повному обсязі і зобов’язав Кабінет Міністрів до 1 жовтня 2006 року подати графік введеня у дію всіх її норм. Проте не всі норми можуть бути виконані з огляду на фінансові можливості держави. Так, за підрахунками Міністерства фінансів, для надання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, виходячи з прожиткового мінімуму, додаткова потреба у бюджетних коштах становить 2,2 мільярда гривень. Поетапне набуття чинності соціальними нормами хартія не передбачає. Президент наголосив, що стаття А частини 3 хартії вимагає від держав-учасниць взяти на себе зобов’язання виконувати не менш як 16 статей і 63 пунктів. Ратифікувати Європейську соціальну хартію Україна зобов’язалася під час вступу до Ради Європи. Документ від імені нашої держави був підписаний 7 травня 1999 року.

* * *

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів своє перше у другій сесії засідання.

Зокрема, розглянуто проект плану роботи на період з вересня 2006-го по січень 2007 року. Особливу увагу народні депутати звернули на питання комітетських слухань і виїзних засідань, а також на проведення конференцій, семінарів та інших заходів, які проводитимуться комітетом. Народні депутати затвердили його в повному обсязі, з урахуванням зроблених доповнень і поправок.

На засіданні розглянуто законопроект про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (щодо визначення окремих термінів), поданий депутатами М. Комаром, В. Матюхою, Т. Засухою. В дискусії підкреслювалося, що запропоновані зміни не відповідають назві та меті закону, мають декларативний, неконкретний характер. Прийнято рішення рекомендувати авторам доопрацювати його та повторно внести на розгляд.

Цього дня затвердили також кількісний склад підкомітетів, яких налічується п’ять (з питань екологічної політики та екологічної безпеки; з питань природокористування; з питань техногенної та ядерної безпеки і надзвичайних ситуацій; з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи; з питань соціального захисту населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.