Футбол. Євро—2008. Відбірний цикл. 6 вересня.

Група А. Азербайджан—Казахстан. 1:1. Фінляндія—Португалія. 1:1. Польща—Сербія. 1:1. Вірменія—Бельгія. 0:1. Фінляндія, Сербія, Бельгія — по 4 очки, Казахстан — 2, Португалія, Азербайджан, Польща — по 1, Вірменія — 0.

Група В. Литва—Шотландія. 1:2 (Міцейка, 85 — Дейлі, 46, Міллер, 62). Франція—Італія. 3:1 (Гову, 2, 55, Анрі, 18 — Джилардіно, 20).

Україна—Грузія. 3:2. Голи: Шевченко, 31, Арвеладзе, 37, Деметрадзе, 60, Ротань, 61, Русол, 80.

Україна: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Русол, Шевченко, Шелаєв, Гусєв, Ребров (Воронін, 57), Гусін (Єзерський, 46), Ткаченко (Воробей, 65), Ротань. Тренер — Олег Блохін.

Грузія: Чантурія, Гогуа, Асатіані, Хізанішвілі, Імедашвілі (Канделакі, 35), Канкава, Кобіашвілі, Деметрадзе, Квірквелія (Муджирі, 82), Ментешашвілі (Ашветія, 83), Арвеладзе. Тренер — Клаус Топмеллер.

Попереджено: Гогуа, 24, Кобіашвілі, 31, Деметрадзе, 39, Єзерського, 60, Хізанішвілі, 88, Арвеладзе, 88.

Арбітр — Ярослав Яра (Чехія).

Київ. НСК «Олімпійський». 18 градусів. 35 000 глядачів.

В Н П М О

1. Шотландія 2 0 0 8—1 6

2. Франція 2 0 0 6—1 6

3. Україна 1 0 0 3—2 3

4. Грузія 1 0 2 8—6 3

5. Литва 0 1 1 2—3 1

6. Італія 0 1 1 2—4 1

7. Фарери 0 0 2 0—12 0

Група С. Норвегія—Молдова. 2:0. Туреччина—Мальта. 2:0. Боснія—Угорщина. 1:3. Норвегія — 6, Угорщина, Туреччина, Греція, Боснія — по 3, Молдова, Мальта —по 0.

Група D. Словаччина—Чехія. 0:3. Сан-Марино—Німеччина. 0:13. Німеччина, Чехія — по 6, Словаччина — 3, Уельс, Ірландія, Кіпр, Сан-Марино — по 0.

Група E. Ізраїль—Андорра. 4:1. Росія—Хорватія. 0:0. Македонія—Англія. 0:1. Англія, Ізраїль — по 6, Македонія — 3, Хорватія, Росія — по 1, Естонія, Андорра — по 0.

Група F. Ісландія—Данія. 0:2. Швеція—Ліхтенштейн. 3:1. Північна Ірландія—Іспанія. 3:2. Швеція — 6, Данія, Ісландія, Північна Ірландія, Іспанія — по 3, Латвія, Ліхтенштейн — по 0.

Група G. Албанія—Румунія. 0:2. Болгарія—Словенія. 3:0. Нідерланди—Білорусь. 3:0. Нідерланди — 6, Болгарія, Румунія — по 4, Албанія, Білорусь — по 1, Люксембург, Словенія — по 0.

Як і передрікав напередодні Олег Блохін, стартова зустріч збірної України проти команди Грузії перетворилася на гру нервів. Узагалі наш колектив ліпше діє від оборони. Бути на першому номері йому вдається поки що дещо гірше.

Тим часом гості, зміцнивши оборону, дозволяли собі небезпечні рейди українськими тилами. І саме вони створили перший голевий момент. Сталося це на 21-й хвилині, коли Деметрадзе на мить запізнився на гостру флангову передачу Квірквелії.

Наші відповіли через шість хвилин. Ротань виконав штрафний, і Гусєв сильно пробив головою. Однак Чантурія якимось дивом зреагував. А ще через чотири хвилини Шевченко після передачі справа влучно пробив головою. Слід сказати, що всі м’ячі українці забивали саме головою. Але поки справа до цього дійшла, довелося добряче понервуватися і гравцям, і тренерам, і прихильникам української збірної.

Якщо чесно, то не такої гри чекали від наших футболістів. Адже всі чудово знали (і наставники української команди також), що грузини діятимуть від оборони. І щоб розтягти оте захисне скупчення, утворити в ньому «дірки» для обстрілу, варто було гостріше атакувати флангами. І неодмінно швидко. Та українці були надто вже повільні.

А наприкінці першого тайму для нас настали перші прикрощі. Оборонці господарів дозволили Арвеладзе спокійно прицілитися, вдарити й забити. Після цього грузини ще зміцнили оборону. З надійними тилами і попереду можна багато чого досягти. Зокрема, забити здалеку. Вони так і зробили.

Але рахунок 1:2 аж ніяк не вписувався в плани жовто-синіх. Слід віддати їм належне: вони просто на очах зібралися, і вже за хвилину Ротань після передачі Шевченка встановив рівновагу. Ще одна світла голова (Русола) вже наприкінці поєдинку принесла нам таку вимучену, але вкрай бажану перемогу. І слава Богу, що ми її здобули.

Насамкінець — коротенькі коментарі від тренерів команд.

Клаус Топмеллер:

— Як і в поєдинку з французами, сьогодні ми також пропустили необов’язкові голи. Наші футболісти діяли самовіддано і заслужили ліпшого результату. Однак їхнім діям бракувало гостроти, було чимало кутових, штрафних ударів. За таких умов важко вести активну гру. Безперечно, команді доведеться вчитися й надалі. Вважаю, що якби грав Каладзе, ми не пропустили б трьох м’ячів. Ми багато комбінували, намагалися зробленими замінами підсилити центр. У нас було чимало можливостей зрівняти рахунок. Утім, Україна перемогла. І, вважаю, цілком заслужено.

Олег Блохін:

— Турнір ми розпочали вдало, попри проблеми в захисті, де нам гостро бракує виконавців. А загалом, гадаю, зустріч сподобалася глядачам. Особливо її другий тайм, коли команди діяли на зустрічних курсах і на добрих швидкостях. Як на мене, обидві збірні заслуговували на перемогу. Проте в нас була одна велика перевага: після чемпіонату світу команда України здобула психологічну стійкість. Саме завдяки цьому ми і змогли вирвати три очки.

Я вдячний хлопцям за те, що, незважаючи на важке поле, вони змогли показати пристойну гру. Збірна Грузії —дуже хороша команда, складена з гравців, багато з яких виступають за кордоном, зокрема, в українському чемпіонаті. Тепер не зволікаючи розпочнемо готуватися до матчу з Італією.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

***

Євро—2007. U-21. 2-й тур. Рієка. Хорватія—Україна. 1:2. Голи: Фещук, 30, Бушич, 61, Яценко, 84.

Наостанок наша команда таки грюкнула дверима і з трьома очками посіла друге місце у групі. А перше вибороли болгари (6 очок). Вони і вийшли до фінальної частини турніру.