З Києва у Криницю

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович побував з одноденним робочим візитом у Польщі, де взяв участь у 16-му економічному форумі «Криниця-2006». Глава українського уряду виступив на форумі, а також зустрівся з головою Ради міністрів Польщі Ярославом Качиньським.

Напередодні поїздки в інтерв’ю польським журналістам Віктор Янукович заявив, що вважає за необхідне сьогодні продовжити нафтопровід «Одеса—Броди» до польського міста Плоцьк і ще далі для можливості постачання сировини європейським споживачам. На запитання, чому, незважаючи на політичні декларації, трубопровід використовується в реверсному напрямку, прем’єр відповів: «Я не хотів би обвинувачувати нікого з наших партнерів, але, зрештою, нафтопровід не може стояти порожній».

Королева Швеції в гостях у Ющенка

Сьогодні до України приїде королева Швеції Сильвія. Вона як засновниця і почесний глава Всесвітнього фонду дитинства візьме участь у заходах Міжнародної організації з питань міграції.

«У рамках перебування королеви Швеції в Києві запланована її зустріч з Катериною Ющенко, під час якої планується обговорення питань культурного і гуманітарного співробітництва між Україною та Швецією», — повідомив журналістам керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця. На цій зустрічі мова також піде про діяльність благодійних організацій, очолюваних дружиною Президента України і королевою Швеції.

Дешевого газу не буде

В Україні не розраховують на зниження цін на російський газ і енергоносії, заявив учора глава секретаріату Президента Олег Рибачук. «Остання новина — помічник президента Путіна зробив заяву, що Україна одержуватиме газ та інші енергоносії за цінами, за якими одержує Європейський союз. Тобто, з погляду Москви — ми вже члени Євросоюзу», — сказав Рибачук на зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації.

Як раніше заявив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, ціна імпортованого в Україну природного газу до кінця року не зросте, незважаючи на те, що ВАТ «Газпром» (РФ) погодилося на підвищення ціни туркменського газу з 65 до 100 доларів за тисячу кубічних метрів, хоча домовленості про незмінність ціни на імпортований у країну газ до кінця поточного року, досягнуті між керівництвом України і РФ у Сочі в серпні, припускали можливість перегляду ціни туркменського газу. Крім того, на думку Бойка, подорожчання туркменського газу не дуже позначиться на ціні імпортованого в Україну газу в 2007 році.