Коаліція національної єдності буде

Формат розширеної коаліції передбачає приєднання блоку «Наша Україна» до існуючих учасників коаліції. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Олександр МОРОЗ у передачі «Вчасно про головне» на телеканалі НТН. Глава парламенту підкреслив: «Ми рухаємося у руслі визначеного. Більше немає інших форматів. Далі розширюватися нікуди, звужувати також немає сенсу. Та й це неможливо, а тому інші варіанти не можуть розглядатися». На його думку: «Вибрана формула об’єднання, тобто — це буде коаліція у більш широкому форматі. Називатиметься, очевидно, коаліція національної єдності». Хоча, на переконання глави парламенту, суть не в назві широкої коаліції. Як відомо, Мін’юст запропонував проект закону «Про Кабінет Міністрів», одна з новацій якого — положення про те, що міністри можуть суміщати свої посади зі статусом народного депутата. Отож, відповідаючи на запитання ведучого, Голова Верховної Ради сказав: «Я допускаю наявність такої після внесення змін до Конституції. Але вносити такі зміни процедурно надзвичайно тяжко і в парламентсько-президентській формі правління, я вважаю, нелогічно. Таке ймовірне лише при парламентській формі правління. Я вважаю, що така норма не пройде ні через коаліцію, ні через парламент».

За основу візьмуть меморандум

Учора розпочала діяльність робоча група з утворення широкої коаліції. У складі групи по два представники від кожної політичної сили — «Нашої України», Партії регіонів, Соціалістичної і Комуністичної партій.

***

А напередодні увечері пройшли консультації Голови Верховної Ради Олександра Мороза, Прем’єр-міністра Віктора Януковича, керівника фракції «Наша Україна» Романа Безсмертного та КПУ Петра Симоненка.

Після їх завершення лідер комуністів, відповідаючи на запитання журналістів, зауважив, що існує кілька варіантів формування широкої коаліції. На його думку, можливе приєднання до існуючої угоди. Крім того, ймовірно, у програмі діяльності Кабінету Міністрів буде враховано вимоги і програмні інтереси чотирьох політичних сил. Петро Симоненко водночас не виключає, що робоча група може запропонувати для підписання новий текст коаліційної угоди: «Ми запропонували «Нашій Україні» розглянути такий варіант: угода є, вона діє, а якщо є якісь проблеми, то давайте розробимо протокол розходжень, щоб ми могли подивитися і подумати над тим, які механізми будуть визначені у подальшому». За його словами, на зустрічі не обговорювалися конкретні терміни закінчення роботи.

У свою чергу, Роман Безсмертний в інтерв’ю журналістам зазначив: «Усі учасники цієї зустрічі позитивно налаштовані на вирішення питання сформування коаліції національної єдності».

***

Один із керівників фракції «Наша Україна» — Анатолій Кінах повідомив, що робота була змістовною й конструктивною. За його словами, сторони домовилися виконувати положення меморандуму про створення коаліції національної єдності. За основу береться проект коаліційної угоди, парафований на попередньому етапі під час переговорів блоку «Нашої України» і Партії регіонів із врахуванням змістовної частини коаліційної угоди, яка діє нині. Крім того, Анатолій Кінах повідомив, що було досягнуто домовленості врахувати в угоді про створення коаліції національної єдності положення універсалу, підписаного усіма політичними суб’єктами. Він поінформував також, що паралельно з формуванням змістовної частини нової коаліційної угоди буде прискорено підготовку програми діяльності Кабінету Міністрів з тим, щоб затвердити обидва документи практично одночасно. «Основа для подальшої роботи створена, далі до роботи приходять експерти і протягом двох днів працюватимуть над змістовною частиною проекту угоди про коаліцію національної єдності». Водночас Анатолій Кінах зауважив, що створення коаліції національної єдності абсолютно не порушує легітимності антикризової коаліції.

Наступне засідання робочої групи формування коаліції національної єдності заплановане на 9 вересня.

Олена РОМАШКІНА.