Футбол. Ліга чемпіонів-2013/2014. Фінал. 24 травня.

«Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Атлетико» (Іспанія, Мадрид). 4:1. Голи: Годін, 36, Рамос, 90+3, Бейл, 110, Марсело, 118, Роналду, 120 (п).
«Реал»: Касільяс, Коентрау (Марсело, 59), Варан, Рамос, Карвагал, Ді Марія, Гедіра (Іско, 59), Модрич, Роналду, Бейл, Бензема (Мората, 79). Тренер — Карло Анчелотті.
«Атлетико»: Куртуа, Гуанфран, Міранда, Годін, Філіпе Луїс (Алдервейрелд, 83), Рауль Гарсія (Соса, 66), Тьягу, Габі, Коке, Коста (Лопес, 9), Вілья. Тренер — Дієго Сімеоне.
Рефері — Бйорн Кейперс (Нідерланди).
Лісабон (Португалія). «Ештадіу да Луш». 60 976 глядачів.
Випустити з рук перемогу за півтори хвилини до завершення поєдинку — від такого можна збожеволіти. Лишається тільки поспівчувати уболівальникам і футболістам мадридського «Атлетико», котрий провів яскравий сезон: заслужено виграв чемпіонат Іспанії і був близький до першого в своїй історії виграшу Ліги чемпіонів. Але тріумфував королівський клуб зі столиці Іспанії — «Реал»!
Це був фантастичний за напруженням фінал! Можливо, він не виявився видатним за якістю гри. Однак у ньому ми побачили все те, за що любимо футбол: вибух емоцій, драматичний сюжет, божевільну самовіддачу гравців і багато чого іншого. Тож фінал удався на славу! Із цим, напевно, не погодяться шанувальники «Атлетико», та все одно вони мають пишатися своєю командою, незважаючи на те, що вона програла, до того ж з розгромним рахунком.
Цей той випадок, коли підсумковий результат не відповідає змісту гри. Цього разу, як і сорок років тому у фіналі Кубка європейських чемпіонів проти «Баварії», «матрацники» трохи не дотерпіли. Тоді у переграванні (а в нашому випадку — в додатковий час), вони нічого не змогли протиставити своєму супернику.
Починався нинішній фінал для «Атлетико» не дуже вдало. Дієго Коста, який несподівано вийшов на поле в стартовому складі, відчув, що травма не дозволяє йому зіграти на повну силу, і вже наприкінці стартової десятихвилинки попросив заміну. Однак під завісу першої половини зустрічі команда аргентинця Дієго Сімеоне відкрила рахунок зусиллями Годіна.
У нинішньому сезоні «Атлетико» є кращою командою Європи за втриманням здобутої переваги. До фіналу «червоно-білі» жодного разу не програвали нинішнього футбольного року, якщо вели в рахунку. Тож «Реалу» потрібно було зробити практично неможливе, щоб урятуватися.
Королівський клуб заволодів незаперечною ігровою перевагою в другому таймі, організував справжній штурм воріт Куртуа, і номінальні гості таки не встояли, пропустивши наприкінці компенсованого часу. Сергіо Рамос урятував «Реал» від поразки! І з’ясування стосунків перейшло у два додаткові тайми, протягом яких підопічні італійця Карло Анчелотті дотиснули суперника, забивши три м’ячі, до того ж усі — в другому екстра-таймі.
Переможний гол на рахунку Гарета Бейла, а остаточно всі запитання щодо результату нинішнього фіналу зняли Марсело та Кріштіану Роналду ударом з одинадцятиметрової позначки. Мадридський «Реал» удесяте в своїй історії став найсильнішим клубом Старого світу. А Карло Анчелотті втретє за часи тренерства здобув найпрестижніший приз Європи (з «Міланом — 2003-го, 2007-го і тепер от із «Реалом»), ставши в ряд вибраних разом із Бобом Пейслі. Легендарний англієць тричі приводив «Ліверпуль» до перемог у Кубку європейських чемпіонів (1977-й, 1978-й, 1981-й роки).
Але важливий нюанс — Анчелотті як гравець у складі «Мілана» двічі (1989-й і 1990-й роки) брав Кубок чемпіонів. Пейслі був вправним оборонцем «Ліверпуля», вигравав чемпіонат Англії, а от єврокубок — жодного разу.
Кріштіану Роналду цього вечора не був головним персонажем у складі «вершкових», але свій вагомий внесок у загальну перемогу в турнірі він зробив. Португалець встановив рекорд Ліги чемпіонів, забивши в цьому розіграші 17 м’ячів, останній із них — у фіналі проти «Атлетико». Роналду став найкращим снайпером турніру вдруге поспіль і втретє в кар’єрі.
Фото uefa.com.