Один плюс один дорівнює одному

Ми з дружиною маємо паї в одному сільськогосподарському підприємстві. Хочемо виділити в натурі земельні ділянки. Чи маємо ми право оформити їх як одну спільну ділянку?

Микола та Світлана Гончаруки.

Хмельницька область.

Перехідними положеннями Земельного кодексу України громадянам-власникам земельних часток гарантовано можливість виділення в натурі земельних ділянок єдиним масивом. Тобто кільком власникам паїв може бути виділена у спільну власність одна земельна ділянка площею, що відповідає сумі їхніх земельних часток. Для цього власники паїв мають подати до відповідної сільської, селищної, міської ради або районної державної адміністрації спільну заяву чи клопотання, підписані кожним із них, про виділення їм в натурі належних їм земельних часток єдиним масивом. У такому випадку на спільну земельну ділянку буде виданий єдиний державний акт про право власності на землю із зазначенням у ньому всіх співвласників.

Наталя ВІЛАМОВА,юрист.

Білоруський варіант

У Білорусі з серпня запроваджено новий стандарт на молоко, яке закуповують для подальшої переробки. Він посилює вимоги до якості молочної сировини. Відповідно до нового стандарту молокосировину поділяють на вищий сорт, перший, другий і несортове.

Нові правила розроблено відповідно до вимог Європейського союзу.

Згідно з новим стандартом якість молока тепер оцінюють з урахуванням вмісту масової частки білка. Раніше головним критерієм була масова частка жиру. Базисну норму вмісту білка нині встановлено в розмірі 3 відсотки. Іншим не менш важливим і визначальним критерієм у новому стандарті є значення точки замерзання молока, що дає змогу більш точно характеризувати його якість і уникнути фальсифікації.

Виробництво молока в сільгосппідприємствах Білорусі за січень—липень зросло на 9 відсотків. У господарствах Вітебської області воно збільшилося на 5, в інших регіонах — на 10 відсотків. Середній надій від корови за цей період зріс на 11 відсотків і становив 2450 кг.

Валерій ДРУЖЕНКО.