Якби ще й менше крали...

Перші підсумки операції «Урожай» у Криму — 10 кримінальних справ. Такі дані наводять офіційні сайти УМВС та прокуратури АРК. Кількість виявлених зловживань зі збитком понад 100 тисяч гривень зросла з торішніх чотирьох до семи. Порушено п’ять кримінальних справ з ознаками посадових злочинів, по одній — з фактів викрадення й контрабанди. Загальний збиток з порушених кримінальних справ становить близько 1,5 млн. грн. (торік — 950 тисяч). У ході оперативних рейдів на півострові вилучено понад 1,5 тис. тонн зерна (торік — майже тисяча тонн).

Так, слідчі Джанкойського міськрайвідділу порушили кримінальну справу за фактом заволодіння шляхом шахрайства майже 700 тис. грн., призначених для оплати зерна. Під час перевірок елеваторів правоохоронці виявили розкрадання посадовими особами відомої акціонерної компанії на Красноперекопському комбінаті хлібопродуктів 1670 тонн зерна регіонального замовлення на суму понад мільйон гривень. Але питання про порушення кримінальної справи з цього факту... ще досі на стадії вирішення.

А податківці цього літа виявили у незаконному користуванні 560 га земель. Лише за два останні місяці вони викрили 19 таких фактів, вилучили 348 тонн зерна, зібраного із незаконно засіяних площ на загальну суму 140 тис. грн. Відшукали й 70 га «безгоспних» посівів, дев’ять фіктивних фірм, встановили вісім фактів порушення податкового законодавства сільгоспвиробниками у взаємодії з фіктивними фірмами. Поки що Господарський суд визнав недійсними лише дві угоди між виробниками зерна й «липовими» фірмами. Після документальних перевірок цим підприємствам додатково нарахували до сплати в бюджет 132 тис. грн. Операція «Урожай» триває, оприлюднювані правоохоронцями нові кримінальні сюжети щодня вражають цинізмом і захланністю охочих погріти руки біля свіжого кримського збіжжя.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Зберегти від пожеж

Протягом усіх жнив, які у серпні видалися на Київщині доволі засушливими, співробітники Головного управління Міністерства України з надзвичайних ситуацій у Київській області спільно з правоохоронцями оберігали урожай від пожеж. Щодня проводилися спеціальні рейди, під час яких працівники МНС перевіряли наявність на сільськогосподарській техніці, що працює на хлібних ланах, засобів протипожежної безпеки: вогнегасників, лопат тощо.